Bussene må tilbake til Bergen

Svein Tore Havre, kommentator for BA, skrev tirsdag 20. november om at Bergen må få ansvaret for kollektivtrafikken tilbake, slik vi med hell hadde det i en prøveperiode frem til 2007. Jeg er hjertens enig med ham.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Andersland 5

Foto: Mathias Fischer

Det var Venstres samferdselsminister Torild Skogsholm som i sin tid gav Bergen ansvaret for kollektivtrafikken i egen by. Vi er det eneste partiet som hele veien har vært konsekvent i denne saken: Venstre i bystyret i Bergen, på fylkestinget i Hordaland – og ikke minst på Stortinget og da vi satt i regjering – har vært samstemte om at de store byene må kunne velge å ta ansvar for sin egen kollektivtrafikk.

Bærekraftig byutvikling
Bergen står overfor enorme utfordringer knyttet til befolkningsvekst og arealbruk. Vi trenger tusenvis av nye boliger de nærmeste årene, og skal vi sikre en bærekraftig utvikling, må vi bygge slik at folks transportbehov reduseres. Det kan ikke være slik at alle må ta bilen for å komme til jobb, skole, barnehage og butikken. Da vil biltrafikken øke, køproblemene øke, klimagassutslippene øke og byluften bli dårligere. Det er ingen tjent med. Derfor må vi bygge tettere og vi må bygge langs kollektivakser.

Problemet vi som byutviklingspolitikere i Bergen står overfor er at vi kan bestemme hvor det skal bygges, men vi kan ikke bestemme hvor bussene skal gå. Det gjør det vanskelig å sikre en klimavennlig byutvikling i byen vår. Vi trenger å se dette i sammenheng slik at vi kan sørge for at bussene går ofte dit vi bygger mange boliger og store arbeidsplasser.

Dyktige fylkespolitikere
Heldigvis har vi i dag fylkespolitikere — med Venstre i spissen — som har gjort kollektivtrafikk til fylkeskommunens prioritet nummer 1. Det er det ikke sikkert det blir dersom Bergen overtar ansvaret. Likevel er det avgjørende for storbyenes vekst at kollektivtilbud og utbygging kan ses i en sammenheng. Kun slik kan vi sikre en bærekraftig utvikling. For at vi med hell skal klare det, må byene selvsagt styres av politikere som er villige til å prioritere kollektiv høyest. Det er det opp til velgerne å bestemme.

Julie Andersland
Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen mandag 26. november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**