Innbyggerinitiativ — plagsomt lokaldemokrati?

9. april avviste det konservative flertallet i Bergen et innbyggerinitiativ. Igjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Årøen2

Foto: Mathias Fischer

På tirsdag 9.april ble et innbyggerinitiativ drøftet i Bergen Bystyres Komité for kultur og næring. Saken gjelder et idrettslag som ikke ønsker kunstgress på sin bane, og de har forsøkt å foreslå en alternativ lokalisering. Saken har gått over lang tid, og Byrådet har konkludert med at initiativet skal avvises. Det kan hende idrettslaget har en dårlig sak. Likevel er jeg bekymret, veldig bekymret. Er bystyret i ferd med å utvikle en politikk for konsekvent avvisning av både det folkelig engasjement og involvering av frivillige krefter?

Min vei inn i lokalpolitikken i Bergen begynte med at jeg møtte reglemessig på tilhørersiden i bydelstyremøtene på Løvstakksiden, der jeg tok opp saker i innbyggernes halvtime og informerte/involverte lokalpolitikerne i våre bekymringer og forslag angående vårt lokalmiljø.

Løvstakksiden har og har hatt sine utfordringer, men mye positivt har skjedd. Også vi fikk avvist et innbyggerinitativ, heldigvis hadde vi bydelstyrene som lyttet og lobbyerte. Den største seieren ble at vi fikk hindret noe av tribunearealet på Krohnsminde til å bli solg ut og det ble konsensus om at aralet skal brukes til beste for Løvstakksiden.

Hva smaker vel bedre enn seier? Men vi tapte også noe etterpå, bydelsstyrene forsvant og nå ser det ut til at innbyggerinitiativene er i ferd med å svinne hen, i praksis.

Ta vare på ildsjelene
De engasjerte ildsjelene som ønsker å argumentere mot den kommunale politkken har trangere kår nå enn det vi hadde. Rådhuset er, symbolsk sett, blitt flyttet litt bort fra innbyggerne. Dette på tross av at Bergen kommune litt senere finansierte "reklame"-filmen MiljøkoordinaThor, der man filmet rådhuset, og vedkommende kommunesansatte står og peker på Rådhuset og sier noe sånt som "Når det oppstår problemer i lokalmiljøet, løser vi dem her".

Dersom dette utsagnet er sant, må det jo være viktig med en tett og god relasjon mellom byråd, bystyret og meningsbærerne i de ulike lokalmiljøene. En slik dialog kan ikke erstattes med områdeløft og sosialt arbeid, man må heller tenke politisk og demokratisk. Kun da kan man få et selvhevdende lokalmiljø.

Byrådets praksis med å avvise de fleste innbyggerinitiativ, tegner til å bli en svært udemokratisk tradisjon som kveler lokale initiativ og lokal definisjonsmakt. Idrettslaget har til nå samlet inn 700 underskrifter. De 700 menneskene fortjener å bli tatt på alvor. De kjenner sitt lokalmiljø best, og jeg etterlyser derfor mer ydmykhet, mer lytting og mer vilje til å tenke lokaldemokrati og fordeling av makt.

Åsta Årøen
Bystyrerepresentant for Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen lørdag 13. april.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**