Urettferdig for barna

Den avgåtte rødgrønne regjeringens forslag om to barnehageopptak og utvidelse av lovfestet rett til barnehageplass for barn født før 1. november vil ikke løse problemene i Bergen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Idun Bortne

Foto: Tor Blaha

Den avgåtte rødgrønne regjeringens forslag om to barnehageopptak og utvidelse av lovfestet rett til barnehageplass for barn født før 1. november vil ikke løse problemene i Bergen. De skaper en forventning hos velgerne som de vet ingen vil kunne innfri. Forslaget er bedre egnet til å gi politikerforakt, enn en å gi flere barnehageplass.

Bergen har i fem år oppfylt den lovfestede retten til barnehageplass, men kommunen tildeler barnehageplass som ligger for langt unna hvor barna bor til at de kan benytte seg av tilbudet. Så lenge Bergen mangler barnehageplasser til å dekke det reelle behovet, vil foreldre tvinges til å avvise en rettighetsplass. Det må derfor bygges flere barnehager.

Står uten rett til barnehageplass
Dagens rettighetslov innebærer at mange barn er eldre enn 12 måneder før de har rett til barnehageplass. Om en ser på kontantstøtteordningen, så blir det svært urettferdig for barn som er født mellom 1. november og 31. desember. Disse har ikke rett til barnehageplass før de er mellom 20 og 22 måneder gamle, men får kontantstøtten kuttet etter 19 måneder.

En varig og rettferdig løsning krever full barnehagedekning på bydelsnivå i Bergen og en rett til barnehageplass fra barnet fyller 12 måneder, som de borgerlige partiene foreslo i 2008.

Idun Bortne (V)
Komité for oppvekst

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende lørdag 26. oktober.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**