Vefsn Venstre delte ut miljøpris for 14. gang

Vefsn Venstre ønsker å rette oppmerksomheten på miljøverdien av bynære skogs-og rekreasjonsområder og gi heder til en forening der medlemmene bruker mye tid til å holde orden, tilrettelegge og tilgjengeliggjøre stier i et kjært turområder for Vefsns befolkning sa Franziska Wika i sin tale.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Miljøpris 2013

Foto: Asbjørg Sande, Helgeland Arbeiderblad

Verdens miljøverndag ble stiftet i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Datoen 5. juni ble valgt fordi det var på denne dagen at den første FN konferansen om miljø ble åpnet i 1972. I etterkant av denne konferansen ble FNs miljøprogram (UNEP) etablert.

Årets prisutdeling av Vefsn Venstres Miljøpris 2013 skjer kvelden før Verdens Miljøverndag. Dagen er valgt fordi årets prisvinner har årets første dugnad denne kvelden. Prisvinneren holder til i Mosjøens mest populære turområde. Med årets miljøpris ønsker Vefsn Venstre å rette oppmerksomheten på miljøverdien av bynære skogs-og rekreasjonsområder og gi heder til en forening der medlemmene bruker mye tid til å holde orden, tilrettelegge og tilgjengeliggjøre stier i et kjært turområder for Vefsns befolkning.

Bynære skoger har til alle tider hatt stor betydning for byens innbyggere, ikke minst som kilde til mat, brensel og byggematerialer. I nyere historie, med urbanisering og ekspansjon av byene, har man lenge hatt fokus på skogenes verdi for befolkningens helse, estetikk og fritidssysler. Nytteverdien til bynære skogsområder er historisk knyttet til miljømessige sider som klima, luft- og vann- forurensning og biologisk mangfold.

I løpet av de siste 50 årene har friluftslivet utviklet seg til en bred folkelig aktivitet som omfatter store befolkningsgrupper. Friluftsliv er både helse- og trivselskapende, og utvikler økt miljøbevissthet og naturvennlige holdninger. Derfor har friluftsliv også blitt en viktig del av skoleverket. Friluftsliv er en aktivitet de fleste menneskene tar del i, og omlag 90 % av Norges befolkning utøver en eller annen form for friluftsliv i skog i løpet av året. Gå- og skitur er de vanligste aktivitetene som utøves. Andre populære aktiviteter er trene og jogge, plukke bær og sopp, sykle og bade. Mange undersøkelser viser at folk ønsker en naturlig skog med enkel tilrettelegging, uten store og drastiske spor etter menneskelig aktivitet. Befolkningen har blitt mer fokusert på økologiske og biologiske verdier i skog og mark.

Vi er heldig i Vefsn kommune. Vi har bynære turområder med tilnærmet urørt natur, der vi kan kose oss når vi har fri og vi har mennesker i Vefsn kommune som bruker sin fritid til å legge tilrette for at vi kan ha det bra på turene våre, at vi kan kvile oss på en benk, at vi kan tenne et bål, at vi kan ta med vår nabo som sitter i rullestol, og for at vi ikke trenger å irritere oss over å finne søppel på vår sti.

I statuttene for Vefsn Venstres Miljøpris heter det at prisen deles ut til enkeltperson(er)/organisasjoner som har gjort noe ekstraordinært for miljøet i Vefsn-samfunnet. Prisvinneren må ha sterk tilknyttning til Vefsn. Prisen er politisk uavhengig. I 2013 går Vefsn Venstres miljøpris til «Mosåsens venner» Gratulerer med prisen!

Prisen er en serigrafi av Thorstein Rittun med tittelen «På multemyra», med mennesker som synger, danser og koser seg i skogen. Vi ser bildet som et symbol for verdiene Mosåsens venner står for – sørge for at mennesker som oppsøker naturen har det bra.

Franziska Wika
Vefsn Venstre

Tidligere vinner av Vefsn Venstres miljøpris

2000 Natur og Ungdom avdeling Mosjøen
2001 Knut Tverå alias “Trollvar” — Mosjøens miljøtroll
2002 Nervollan Vel
2003 Kulturverkstedet
2004 Vern Vefsna
2005 Kippermoens venner
2006 Ragna Berg
2007 Brurskanken Turlag
2008 Friluftslinja ved Vefsn Folkehøgskole
2009 Anne-Elise Remmen
2010 Foreningen til Mosjøens forskjønnelse
2011 Trine Holmen – Holmen Gård
2012 Folkeaksjonen mot vindmøller på Reinfjellet

Les også oppslaget i Helgeland Arbeiderblad her Fikk miljøpris

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**