Hvorfor ikke Hov, Lundemoen?

Oppland fylke har nedgang i folketallet sitt. Medisinen er å satse på store sterke regionsentre og overlate bygdene til seg selv. Dette sier Aps fylkespolitiker Lundemoen. I OA 281209.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Lundemoen er leder i kommunalkommiteen i Oppland — altså sentral i forhold til hvordan fylket skal jobbe med denne problemstillingen.

Venstre ser også med stor bekymring på det negative folketallet i fylket vårt. Dette er et av hovedproblemene vi står ovenfor. Venstre har for øvrig en noe ulik oppfatning om hva som er rett "medisin".

Det er lett å være enig med Lundemoen i at det er viktig å bygge opp sterke regionsentre, og sterkere og mer robuste kommuner med større, bedre og mer interessante fagmiljøer. Kommuner som har muskler til å utføre større oppgaver. Dette er god distriktspolitikk, og vil bidra til at distriktene blir viktigere enn de er i dag . Det vil bidra til at distriktene trekker til seg spennende kompetanse utenfra, eller forhindrer at spennende kompetanse forsvinner ut. Vi blir mer interessante å jobbe i, og mer interessante å flytte til.

Men hvem er det som skal flytte til Oppland, og hvorfor skal de flytte hit? Og ikke minst: Hvordan få folk som bor her til å bli her, eller til å komme tilbake etter endt utdanning?

Lundemoen og AP mener større sentre alene skal redde Oppland. Skoler skal legges ned; bygder og små steder er ikke en del av bildet. Dette blir for enkelt, AP! I beste fall er det lite kreativt. I verste fall vil en slik tankegang — dersom den får fotfeste og blir "gjeldende norm" — kunne bidra til å rasere det som er Oppland fylke sin store fordel når det gjelder potensiell tilflytting: De små stedene, der viktige samlingspunkt ofte er nærbutikk eller skole. Ofte er det nettopp folk utenfra — "byfolk" — som tar til orde for å beholde grendeskolen. Som sier: "..men det var jo derfor vi kom??"

Som Venstrepolitiker mener jeg i motsetning til Lundemoen og Arbeiderpartiet at små grender er noe de som flytter fra mer sentrale strøk vil ha. Mange som flytter fra byene vil ha noe annet enn det de flytter fra. De flytter antageligvis ikke for å få bo tett i et "lite stort" regionsenter. Valdres — som Lundemoen kommer fra — er et godt eksempel på et område hvor mange nederlendere bosetter seg. De flytter ikke til Valdres på grunn av det sterke regionsenteret Fagernes, men på grunn av unik natur, gode bomuligheter med rom og plass rundt seg, nære forhold folk imellom — i små grender. Den verdenskjente designduoen Arne og Carlos — som er mer kjent i verden enn i Norge — er et annet godt eksempel. De etablerte seg i en nedlagt togstasjon i huttiheita — eller nærmere bestemt Etnedal. Som kjent er ikke Etnedal verdens navle. Fordi de hadde lyst og så verdien av å ha dette som utgangspunkt for sin designaktivitet i stedet for en eller annen metropol, eller kanskje et regionsenter og fordi de hadde nok teft til å se at nettopp lille Etnedal var noe verden ville få lyst på: Noe annerledes og unikt. "Moods of Norway" er et annet eksempel fra et annet lite sted i Norge: Stryn.

Dermed blir det underlig og vanskelig å forstå at AP kun velger å se på arbeidsplasser når de skal snu trenden med negativ befolkningsutvikling i Oppland, og det blir ekstra vanskelig å forstå at de mener at "arbeidsplasser på Gjøvik er viktigere enn arbeidsplasser i Hov".

Jeg er enig med Lundemoen: Styrk regionsentrene, og styrk kommunene. Men kast ikke babyen ut med badevannet!! Sterke sentre alene er ikke løsningen. Store fagmiljøer er ikke det eneste saliggjørende, og er ikke alltid ensbetydende med kvalitet. Arbeidsplasser og fagmiljøer vil ikke være nok alene til å få folk til å flytte hit og bli værende her_ Det dreier seg om hele livet. Fritid. Skole. Barnehage. Venner. Jobb. Bomuligheter. Se ikke bort fra at småbruk eller andre "luftige" alternativer til tettsteder som Fagernes eller Gjøvik eller Gran står på ønskelista til de potensielle tilflytterne. Oppland Venstre har tidligere etterlyst prosjekter som ser på nettopp dette i Oppland.
Som Venstrepolitiker skal jeg arbeide for at fylket vårt blir et fylke det er godt å bo i og som framstår som attraktivt å flytte til: Med spennende steder, sterke regionsentre og ikke minst levende grender.

Men det krever at en har flere tanker i hodet samtidig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**