Budsjett 2013: Et skolebudsjett å være stolt av

– Dette er uten tvil et skolebudsjett, sier Julianne Ferskaug, bystyrerepresentant og medlem av kultur- og utdanningskomiteen. Byrådets budsjettforslag for 2013 legger opp til økning på 273 millioner kroner i skolebudsjettet for 2013.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 - Med Venstre i byråd skal Oslo fortsette å ha landets beste skole, sier Ferskaug (V).

– Med Venstre i byråd skal Oslo fortsette å ha landets beste skole, sier Ferskaug (V).

– Med Venstre i byråd skal Oslo fortsette å ha landets beste skole. Budsjettforslaget styrker satsningene på viktige områder, samtidig som det settes av midler til nye og viktige prosjekter, sier Ferskaug og trekker frem at ordningen med to ekstra timer til basisfag foreslås videreført, og at det skal legges til rette for at alle skoler skal ha ressurslærer i norsk og matematikk.

– Venstre mener at alle elever skal gå ut av skolen med gode grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning, noe som skinner godt igjennom i budsjettforslaget, sier Ferskaug.

Satsning på skolebygg
Venstre satser stort på skolebygg, både bygging av nye og rehabilitering av eksisterende skoler. Byråd Hallstein Bjercke har ansvaret for kommunens byggforetak, blant annet Undervisningsbygg, som står for arbeidet med å oppføre nye og vedlikeholde eksisterende skoler. Julianne Ferskaug mener byrådets budsjettforslag vil sette ham i stand til å følge opp dette viktige arbeidet på en samvittighetsfull måte.

– Alle elever og lærere har rett på et godt fysisk arbeidsmiljø. For oss i Venstre er det ikke akseptabelt at noen har omgivelser som vanskeliggjør læring eller at noen blir syke av å gå på skolen. Det er derfor gledelig at det settes av så mye penger til vedlikehold av skolene, forteller Ferskaug.

Samtidig som budsjettet tar sikte på en opprustning av bygg som allerede er i bruk, krever befolkningsveksten i Oslo også flere skoleplasser.

– Elevtallsveksten tas på alvor i byrådets budsjettforslag, med etablering av 2800 nye elevplasser i 2013 og 11 000 totalt de neste fire årene. Dette tilsvarer i overkant av 50 elevplasser, eller to klasserom, hver uke. I tillegg til dette er Kuben yrkesarena klar til å åpnes neste skoleår, sier Ferskaug, og foreteller at også de minste barna får sitt i budsjettforslaget.

– Også barnehagene får et løft. 150 millioner kroner årlig i fire år settes av til rehabilitering av barnehager. Dette er en tiltrengt satsning som jeg er glad for at byrådet foreslår, fortsetter hun.

Redusering av frafall
Byrådets mål er at 90 % skal fullføre og bestå videregående opplæring.

– Det største frafallet i videregående opplæring skjer i yrkesfagene, i overgangen mellom skole og bedrift. Ikke alle får læreplass, og derfor skal vi skape flere læreplasser i kommunens virksomheter årene som kommer, sier Ferskaug. Hun understreker at muligheten til å praktisere faget sitt er avgjørende for elever som går yrkesfag.

– Mange opplever også at de ikke er godt nok forberedt på arbeidslivet når de kommer ut i lære. I dag vegrer flere bedrifter seg for å ta i mot lærlinger fordi lærlingene ikke er godt nok forberedt på å møte arbeidslivet. Budsjettforslaget legger til rette for å øke og formalisere samarbeidet mellom skole, forskning og næringsliv, slik at elevene tidligere kan få innblikk i hva de kan vente seg som lærlinger. Kombinert med en god rådgivningstjeneste er jeg sikker på at dette vil føre til mindre frafall i yrkesfagene, forteller hun videre.

 - Jeg ønsker meg en skole der elever og lærere trives og elevene får utfordringer tilpasset eget nivå, sier Ferskaug.

– Jeg ønsker meg en skole der elever og lærere trives og elevene får utfordringer tilpasset eget nivå, sier Ferskaug.

Tilrettelegging for alle
– Jeg ønsker meg en skole der elever og lærere trives og elevene får utfordringer tilpasset eget nivå. Jeg er glad for at byrådet foreslår at det settes av 6 millioner til talentsatsning, der vi både videreutvikler tilbudet i ballett, musikk og matematikk og etablerer nye tilbud innen realfag, sier Ferskaug, og avslutter med noen ord om en av hennes egne hjertesaker.

– Det psykososiale miljøet i skolen er like viktig som det fysiske. Skolehelsetjenesten styrkes med 2 millioner kroner slik at helsesøster ved alle skoler blir en realitet. Det er et viktig bidrag til at Osloskolen fortsatt skal være et godt sted for alle, med vekt på både læring og det sosiale, sier Ferskaug.

– Alt i alt er dette et budsjettforslag som tar utfordringene i skolen på alvor, og som setter kunnskap og utdanning først. Det skal vi i Venstre være stolte av, avslutter hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**