Uttalelse: Realisér potensialet på Tøyen

Tøyen er et av Oslos flotteste byområder. Med den store, grønne Tøyenparken, vitenskapsmuseene og Tøyenbadet har området store muligheter. Det trengs politisk vilje og handling for å realisere områdets potensial som godt byområde både for fastboende og besøkende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Tøyen-området har dessverre også utfordringer, og Oslo Venstre mener det trengs resolutt innsats for å sørge for at området er et trygt og godt sted å bo og oppholde seg. Vinteren 2012 ble det avfyrt skudd i nærheten av Tøyen senter tre ganger på under to uker. Det er flere tegn på at gjengvirksomheten som ble bekjempet for åtte-ni år siden har kommet tilbake. Ulike aktører som Boligbygg Oslo KF, Politiet og Tøyen skole rapporterer om åpenbar narkotikaomsetning.

Espen Ophaug

Foto: Reidar Lerdal

Oslo Venstre mener at det må tas umiddelbare grep for å hindre at den siste tids utvikling med kriminalitet og vold får fortsette. Samtidig må det igangsettes et mer langsiktig, strategisk arbeid for byutvikling på Tøyen, hvor områdets særegne status innen naturfagene kan brukes som utgangspunkt for en ny giv.

På kort sikt mener Oslo Venstre at kommunen, bydelen og politiet må gjenoppta samarbeidet fra 2004, da man klarte å få bukt med gjengproblematikken i blant annet Borggata. På lengre sikt mener Oslo Venstre at universitetsmiljøene ved Naturhistorisk Museum bør være en motor i utviklingen av Tøyen. Da må Veksthuset på Tøyen realiseres umiddelbart, og bygningene som i dag huser Munchmuseet kan brukes til et Vitensenter.

Hersleb skole bør utvikles til å bli en videregående skole med vekt på realfag, og både biofag og geofag bør inngå som en del av Hersleb skoles profil. På den måten kan skolen trekke veksler på fagmiljøene på Naturhistorisk museum, og skolen vil ha unike læringsarenaer både i Veksthuset , Vitensenteret, museene og Botanisk Hage. Tøyen senter må rustes opp slik at det blir mer attraktivt å etablere næringsvirksomhet i området.

Tøyen senter

Foto: Wikipedia

Oslo Venstre mener også det bør være et mål at den kommunale boligmassen i Gamle Oslo spres. Noen av de kommunale boligene på Tøyen bør selges, for eksempel til Studentsamskipnaden, dersom de er egnet til studentboliger. Dette kan i seg selv være med på å skape ny dynamikk i området. Med politisk vilje vil Tøyen kunne bli et av de mest spennende og innovative områdene i Oslo.

Oslo Venstre vil:
•At veksthuset på Tøyen realiseres umiddelbart
•Etablere Vitensenter i Munchmuseets bygg, gitt at Munchmuseet flytter ut.
•At Hersleb skole etableres som realfaglig videregående skole med vekt på både bio- og geofag
•Selge deler av de kommunale boligene på Tøyen for å spre den kommunale boligmassen bedre
•Ta initiativ til å etablere studentboliger på Tøyen
•Oppgradere Tøyensenteret
•At det bør legges til rette for etablering av ny næringsvirksomhet på Tøyen.
•Ruste opp Tøyenparken, særlig “sirkustomta”, slik at enda flere kan få større glede av parken.
•Undersøke muligheten for å legge et fremtidig nasjonalparksenter til Naturhistorisk Museum
•At staten og kommunen går sammen i et spleiselag for å ruste opp området rundt Grønland/Tøyen etter modell av Groruddalssatsningen

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 10. februar 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**