Lokaldemokrati – avmakt og maktmisbruk

– I Norge har folket valgt omlag 11.000 lokalpolitikere. Det demokratiske idealet er at folket styrer seg selv gjennom valgte representanter. Demokratiet henger nøye sammen med prinsippene om åpenhet, ytringsfrihet og om å bli hørt. Dette er verdier som vi i Grorud Venstre setter høyt, skriver Jon Julius Sandal i Akers Avis Groruddalen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Jon Julius Sandal

Jon Julius Sandal

Andre juledag fikk vi se en reportasje på NRK-nyhetene som viser det motsatte. En undersøkelse NRK har gjort viser nemlig at byråkratene har større makt en de folkevalgte lokalpolitikerne. Dette er i og for seg ikke noe nytt for oss som følger med i politikken. Det som imidlertid er interessant å lese er i hvilken grad dette ble oppfattet som et problem i de ulike politiske partiene. Mens det innenfor Arbeiderpartiet ikke oppfattes som et særlig problem, bekrefter et stort flertall fra alle de andre politiske partier sin avmakt over for administrasjonene. Hvorfor det er slik kan en kun spekulere i.

I likhet med landet for øvrig har også Bydel Grorud et stort demokratisk underskudd. Her er det administrasjonen som bestemmer med Arbeiderpartiets velsignelse. Selv når dette går imot folkets interesser. Demokratiske prosesser blir tilsidesatt og et flertall lydige politikere vedtar uten større innvendinger. Det må kalles for politisk latskap som tillater bydelsdirektøren å ta på seg den rollen politikerne skal ha, slik vi har vi sett i flere saker her i avisen i det siste. Det mest alvorlige er kanskje budsjettforhandlingene, men også i f.eks. naturbarnehagesaken svikter politikerne fremtidens velgere. Unntaksvis vil jeg berømme Maren Rismyhr (Rødt) og Bjørn Borge-Lunde (FrP) for deres mot og selvstendighet. Fortsett med det. I den andre enden, og på tross av mange gode intensjoner, er dessverre SV i bydelsutvalget like tafatt som SV i regjering. De gjør som Arbeiderpartiet vil og sikrer dermed administrasjonens maktmisbruk.

Kommunalministeren har bedt de folkevalgte om å skjerpe seg, ta makten tilbake og gjøre den jobben de er valgt til å gjøre. Det skulle bare mangle. Men dette opptar ikke BU-lederen (Ap). For han er mest opptatt med å skvise politiske motstandere i kjent Arbeiderpartistil.

Lav valgdeltagelse og politikerforakt er en konsekvens av at politikere ikke gjør den jobben de er valgt til. Demokratiet bygger på prinsippet om maktbalanse og maktspredning. I Grorud Venstre er vi opptatt av å skape et demokrati som alle syns verdt å delta i, skriver Jon Julius Sandal, varemedlem til styret i Grorud Venstre, i Akers Avis Groruddalen 16. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**