Påklager avtale med Norske Skog

Fredag 21. desember vil Roar Günther Andersen levere lovlighetsklage på kommunestyrets godkjenning av avtalen med Norske Skog om eiendomsoverdragelser og utvikling av transportfasiliteter på Sauøya. Foruten Venstre, er klagen også støttet av SP og MDG. Med denne klagen inviterer vi kommunestyret til å utrede de juridiske og økonomiske konsekvensene av avtalen før den behandles på nytt. Det strider både mot sunn fornuft og god forvaltningspraksis å inngå en slik avtale uten grundig utredning, sier Günther Andersen. Foruten oss politikere må også Haldenserne selv få anledning til å vurdere om dette er en ønsket utvikling av byen.

Ved å stemme for vårt forslag til vedtak om ny utredning, kan kommunestyret gi seg selv og innbyggerne den tid og informasjon som er nødvendig før man setter i gang så omfattende tiltak. Med alle kort på bordet vil også den videre debatten bli mer konstruktiv avslutter Venstrepolitikeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Se for øvrig oppslag i Halden Dagblad og på NRK Østfold

Lovlighetsklagen:

Ordfører Per Kristian Dahl
Halden kommune Halden, 20. desember 2007
Kopi: Fylkesmannen i Østfold

Herr ordfører

I henhold til kommunelovens §59 vil vi med dette påklage vedtak fattet i sak PS 088/07 13. desember 2007 av kommunestyret .

Bakgrunnen for klagen er at saken er framlagt uten administrasjonens vurdering av sakens jurdiske og økonomiske sider. Vi ønsker lovligheten vurdert mot forvaltningslovens § 17, jfr også kommunelovens § 23 pkt 2 som krever forsvarlig utredning av saker som blir forelagt kommunestyret. Saken omfatter eiendomsoverdragelser mellom Halden kommune og Norske Skogindustrier ASA (NSI) samt særavtale om NSIs tilgang til havnefasiliteter. Her ønsker vi også lovligheten vurdert mot Havne- og farvannslovens bestemmelser om likebehandling av brukere samt forvaltning av havnevesenets eiendommer, blant annet § 23 (4.ledd). Her viser vi til brev datert 18.03.2002. fra Fiskeridepartementet til Halden kommune der liknende vedtak i kommunestyret 14.01.2002 ble kjent i strid med gjeldende Havne- og farvannslov. Vi betrakter også dette brevet som et relevant saksdokument. Dette skulle vært vedlagt saksframlegget (jfr forvaltningsloven, §17 ). Avtalens bestemmelser om Halden havn har så store konsekvenser for øvrige brukere av Halden havn at den etter vår oppfatning også kan betegnes som forskrift etter forvaltningslovens §2 c). Slik kan også bestemmelsene om høring etter forvaltningslovens §37 komme til anvendelse. Da det ikke er dekning for avtalens økonomiske forpliktelser i budsjett eller økonomiplan ønsker vi også lovligheten vurdert mot kommunelovens §60 om statlig godkjenning.

Vi betrakter nevnte forhold som vesentlige for såvel Halden kommune og Halden havns interesser i saken som Halden kommunes mulighet til å oppfylle sine forpliktelser i avtalen. Vi oppfatter avtalen som bindende for kommunen på områder som angår arealdisponering og økonomiske forhold. Disse forholdene må derfor utredes før gyldig vedtak kan treffes. Saken har så store konsekvenser for Halden kommune, byens næringsliv og byens innbyggere for øvrig at behovet for grundige vurderinger er åpenbart.

Forslag til vedtak i kommunestyret:

Vedtaket fattet 13. desember 2007 i sak PS 088/07 oppheves. Administrasjonen pålegges å utrede alle økonomiske og juridiske sider ved avtalen inkludert utgifter til ny havneterminal, jernbanelinje til denne samt finansiering av disse fasilitetene. Det skal innhentes uttalelse fra kystdirektoratet vedrørende de deler av avtalen som angår driften av Halden havn samt disponering av havnas midler og eiendommer. De forhold som gjelder NSIs særrettigheter til jernbanespor og havnefasiliteter skal også vurderes mot konkuransereglene i EØS-loven (av 27.11.92) samt retningslinjer for statsstøtte, vedtatt av ESA 17.11.99 . Den omleggingen av havnedriften, som avtalen behandler, skal gjøres til gjenstand for høring blant andre brukere av havna. Etter gjennomføring av disse tiltakene kan saken gjøres til gjenstand for ny politisk behandling.

Med hilsen

Roar Günther Andersen
Kommunestyrerepresentant (V)

Tone Skråning
Kommunestyrerepresentant (V)

Vibeke Julsrud
Kommunestyrerepresentant (MDG)

Helene Marie van Eeden
Kommunestyrerepresentant (SP)

Jon Ola Brevig
Kommunestyrerepresentant (SP)

Vedlegg.
Saksdokumenter forelagt kommunestyret (til fylkesmannen)
Brev fra kystdirektoratet datert 14.01.2002 (til fylkesmannen og kommunestyret)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**