Venstre slår et slag for ryddighet i lokalpolitikken

Etter innspill fra Venstres Geir Helge Sandsmark tok Senterpartiets Ole Roald Amundsen opp saken om inhabilitet for nestlederen av Hovedutvalg for Nærings- og miljløpolitikk. Posisjonen medgir at vedkommende var inhabil under forrige møtes behandling av avtalen med Norske Skog. Les protokolltilførselen og oppslag i HA her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Geir Helge Sandsmark

Foto: Arkiv

Oppslag i HA

Merknad til protokoll sak PS 14/07, på kartet for møte i Hovedutvalg for nærings- og miljøpolitikk 27.11.2007

Her ble habiliteten til utvalgets nestleder diskutert etter spørsmål fra Geir Helge Sandsmark(V)
I referatet heter det: "Konklusjonen på diskusjonen ut fra lovverket, var at Paul Kristiansen var habil". Denne konklusjonen samsvarer ikke med vår opplevelse av diskusjonen. Hverken kommunens jurist eller rådmannen hadde klare konklusjoner på sine innlegg. Det ble heller ikke stemt over forholdet.

Det er foreslått å rette referatet slik at den misvisende setningen blir fjernet eller erstattet med "Etter diskusjonen opptok hovedutvalget sin behandling av saken." Posisjonen har brukt flertallsmakta for å beholde den opprinnelige setningen. Dette er beklagelig, spesielt fordi habilitetsspørsmål er vanskelige å ta fatt i da person og sak her henger sammen. Derfor beklager vi at posisjonens maktbruk nødvendiggjør følgende presisering:

Den manglende konkluderingen henger blant annet sammen med at Paul Kristiansen har unnlatt å gjøre utvalget eller administrasjonen oppmerksom på at han på dette tidspunktet var medlem av bedriftsforsamlingen i Norske Skog og dermed inhabil i nevnte sak i henhold til forvaltningslovens §6 pkt e), jfr. §8. Dette gir også grunn til å treffe tvil om vedtakets gyldighet. Paul Kristiansens medlemskap i bedriftsforsamlingen ble derfor ikke kjent for oss før en tid etter utvalgsmøtet.

Igjen beklager vi at det er nødvendig å gå så direkte fram. Habilitet er viktig for et fungerende lokaldemokrati, og vi har alle en plikt til å bidra til dette.

Ole Roald Amundsen(SP), Geir Helge Sandsmark(V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**