Årsmøtet: Miljø og kunnskap kan gi Rogaland videre verdiskapning

Rogaland Venstre skal bidra til at Rogaland fylke aksler ledertrøyen i Norge, når det gjelder å satse på miljø, kunnskap og verdiskapning i kombinasjon, slår årsmøtet i Rogaland Venstre fast sin sin hovedresolusjon. -Ansvarlighet i den økomomiske politikken og vilje til langsiktig styring er grunnlaget for at Rogaland fylkeskommune er en viktig utviklingsaktør, sier Helge Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Framtidsrettet næringsutvikling
Rogaland skal ha ambisjoner om å gå foran i å utvikle miljøteknologi og fornybare energikilder. Venstre vil støtte opp om offshoreklyngen både for å beholde etablerte bedrifter og gjøre det attraktivt å etablere seg her for nye.

Venstres landsmøte 2009, middag, kveld

Foto: Steinar Haugsvær

Venstre vil også aktivt støtte tiltak for å ytterligere internasjonalisere denne virksomheten for å bevare arbeidsplassene også etter at produksjonen på norsk sokkel avtar. Petroleumssektoren har også viktig kompetanse som er grunnlaget for ny teknologi og nye arbeidsplasser innen fornybarsektoren og Venstre vil aktivt støtte opp om slike innovasjons- og omstillingstiltak.

Klimafylket
Venstre ønsker å bidra til at Rogaland reduserer klimagassutslipp. Det må utviklet fullskala CO2-fangst på Kårstø og gjennom dette etablere Haugalandet som verdensledende på ny klimateknologi.

Mongstad, gasskraft, oljeraffineri

Foto: Flickr

Dette vil bidra til redusert klimabelastning og legge grunnlaget for ny industrisatsing og nye arbeidsplasser.
Videre skal klimagassutslipp reduseres gjennom satsing på høyverdig kollektivtransport i byene, som skinnegående bybane på Nord-Jæren og lavenergi og passivhusteknologi i boliger og næringsbygg. Energi og varmebehov må vurderes nøye i eksisterende bygningsmasse.

Kunnskapsfylket

Rogaland skal ha en videregående skole som er faglig og kvalitetsmessig best i landet og hvor det oppmuntres til kreativitet og nyskapning. Skolen skal fremme respekt og skape trygge mennesker som mestrer utfordringer.
Skolene må få større frihet, og flere virkemidler, for å rekruttere og beholde dyktige og kvalifeserte lærere.

Forskning, innovasjon

Foto: Luth

En bevisst satsing på å utvikle lærernes kompetanse, er nødvendig for å få en skole som er en arena for læring og personlig utvikling for alle elevene. Dette vil kunne være med på å redusere frafallet i den videregående skolen.
Det må utvikles sterkt samarbeid mellom næringsliv, videregående skole og forskningsmiljøene i fylket slik at kompetanse tas i bruk effektivt.

Ansvarlig økonomi og langsiktig styring
Grunnlaget for å ha politiske ambisjoner for Rogaland er vilje til stabil og langsiktig styring av fylkespolitikken. Venstre i Rogaland ønsker å være et attraktivt parti for politisk samarbeid.

Helge Solum Larsen

Foto: Kjartan Almenning

-Situasjonen i den siste fylkestingsperioden har vært uheldig. Venstre mener politiske posisjoner bør følge av styringsvilje og veivalg, sier Venstres fylkesordførerkandidat Helge Solum Larsen.
Endringen av flertallskonstellasjon har ført til en ordfører uten annet en symbolsk makt. Andre ledere forholder seg ikke til å utføre politikk på grunnlag av faktiske flertallsvedtak.

-Venstre skal være til stole på Rogalandspolitikken, sier Solum Larsen. Årsmøtet konstaterte at dersom ikke slik langsiktighet reetableres også hos andre partier burde dette føre til en diskusjon om innføring av parlamentarisme, slik at politiske stemningsskifter fører til konsekvenser også for ansvarlige verv.

Rogaland Venstres årsmøte mener ansvarlig økonomisk politikk er av største betydning for handlefrihet for å kunne løse framtidige utfordringer. Derfor må gjeldsgraden reduseres. Enkeltvedtak som endrer dette må føre til gjennomgang av annen virksomhet slik at økonomisk balanse opprettholdes. Rogaland fylkeskommune må effektiviseres og fornyes for å yte enda bedre tjenester til innbyggerne.

Rogalands innbyggere skal ha tillit til at fylkeskommunen med Venstre i ansvarlig posisjon skjøter sine oppgaver på en god måte, konkluderer årsmøtet i sin uttalelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**