En skole med fokus på kunnskap

Det viktigste for en god skole er gode lærere. Da får vi en skole som satser på kunnskap og gir like muligheter til alle barn. I dag er det 15000 ufaglærte lærere på skoler rundt om i landet. Det tar nesten 35 år før alle lærere får videre¬utdanning. Det er ikke godt nok.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Anja Berggård Endresen

Foto: Joachim Steinbru

 Iselin Nybø, Rogaland Venstres førstekandidat

Iselin Nybø, Rogaland Venstres førstekandidat
Foto: Mari Halvorsen

Elever skal ses, oppmuntres og få tilpasset undervisning. Derfor vil Venstre ha et krafttak for flere, bedre og enda mer motiverte lærere. Venstre vil sikre alle lærere mulig­heten til å ta etterutdanning og sørge for at lærerne får mer tid til undervisning. I dag bruker læreren mye tid på oppgaver som ikke er pedagogisk arbeid. Venstre vil ha en gjennomgang av lærernes arbeidssituasjon for å sikre at tiden på skolen i størst mulig grad skal brukes til undervisning.

— Landets skolebarn fortjener faglig sterke lærere som bruker tiden på undervisning, ikke rapporter, unødvendig dokumentering og fruktutdeling, sier Rogaland Venstres førstekandidat Iselin Nybø

Venstre vil ha en god og attraktiv lærerutdanning som bidrar til økt rekruttering til yrket. Det er viktig at utdanningen er relevant for de oppgaver og utfordringer som en nyutdannet lærer møter i skolen. I tillegg til å gi solid faglig kompetanse, må utdanningsinstitusjonene også gi lærerstudentene god innsikt i ulike hjelpemidler som i dag brukes i skolen, som digitale verktøy og nasjonale prøver.

Å satse på kunnskap er å investere i fremtiden.

Venstre vil:
• Gjøre lærerutdanningen femårig
• Gi lærere rett og plikt til videreutdanning
• Fjerne tidstyvene i skolen og redusere skolebyråkratiet kraftig.
Ha 1000 flere helsesøstre.
• Øke norsk forskningsinnsats til 3 prosent av BNP innen 2020.
Øke bevilgningene til Universitetet i Stavanger.
• Innføre 11 måneders studiestøtte og bygge 2000 studentboliger årlig.
• Tilby barnehageplass til alle ettåringer gjennom to årlige opptak.
• Prioritere flere voksne per barn i barnehagene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**