Kommentar: Vi trenger Sørmarka Flerbrukshall nå!

Akkurat i det øyeblikket vi skulle stikke spaden i jorden for å bygge Sørmarka Flerbrukshall, anbefaler rådmannen i Sandens å stikke kjepper i hjulene.
I nesten 10 år har vi pratet, planlagt, prosjektert og behandlet Sørmarkahallen. Tiden er overmoden for å realisere dette idrettens konserthus. Vi får inderlig håpe at politikerne i Sandnes førstkommende tirsdag gir et klarsignal for byggingen av breddeidrettenes viktigste innendørshall i regionen vår, skriver Venstres Per A. Thorbjørnsen i denne kommentaren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I løpet av kort tid står kommunestyrene i Randberg, Sola og Stavanger for tur. Sørmarka flerbrukshall skal bygges av disse fire kommunene, godt hjulpet av Rogaland fylkeskommune og staten. Det var nettopp en slik organisering som et interkommunalt selskap at Sørmarka flerbrukshall skulle sikres. I tillegg skulle Sandnes få drahjelp av Stavanger og Randaberg for bygging av en moderne friidrettshall og Randaberg skulle få hjelp av Sandnes og Stavanger for byggingen av en optimal fotballhall. Sola har på et tidlig tidspunkt i prosessen sagt kun ja til Sørmarka Flerbruksanlegg. Slik skulle regionen gi klarsignal for tidenes idrettssatsing. Rådmannen i Sandnes vil utsette Sørmarka Flerbrukshall. Det betyr at alle andre regionanlegg utsettes. Det fortjener ikke idretten og innbyggerne i regionen!

Sørmarka Flerbrukshallen er planlagt for både lek og aktive idrettsutøvere, og spesielt for å stimulere barn og unges interesse for fysisk aktivitet. Hallen er prosjektert med internasjonale mål både for kunstløp, lengdeløp, curling og innendørs klatring. Det blir også tilrettelagt for muligheten til både stor og mindre stor ishockeybane. I sommerhalvåret blir det en egen rulleskøytebane m.m. Sørmarka Flerbrukshall framstår som en storstue for profesjonelle utøvere, men først og fremst som en aktivitetshall for regionens innbyggere. I de beste sesongene var det om lag 60.000 besøkende på kunstisbanen. Flerbrukshallen har et betydelig større potensial. Langt over 100.000 besøkende gjennom året. Du skal lete lenge etter et tilsvarende aktivitetssenter for hele familien. Her vil minstemann kunne trene ishockey, lillesøster stå kunstløp, tenåringsjenta kan gå på lengdeløpsskøyter, far kan spille curling, mens mor kan velge en av de vanskeligste rutene i klatreveggen. Familien kan med andre ord boltre seg med ulike former for fysisk aktivitet. Samtidig!

Sørmarka Flerbrukshall vil være nasjonalt enestående i sitt slag og vil være en berikelse for regionen. Byggingen understreker nettopp regionens satsning på idrett — her vil barn og unge får 15.000 kvadratmeter til disposisjon. Jeg er rimelig sikker på at interessen strekker seg langt ut over de fire eierkommunenes grenser. Anbudsrunden har vist at det vil bli betydelig dyrere å bygge hallen enn det prosjekteringen tilsa. Prosjektledelsen og styret i Sørmarka flerbrukshall IKS, som for øvrig består av Aud Inger Haugland fra Sandnes, Margit Garvik fra Sola, Sverre Nergaard fra Randaberg, Tor Helge Hetland og undertegnede, har gjennomgått prosjektet på nytt og vurdert ulike alternativer. Men styret anbefaler at vi bygger en flerbrukshall med god kvalitet. Jeg minner om at de første prosjektkostnadene var om lag kr. 190 mill. Endelig finansieringsplan utgjorde kr 150 inkl. moms. Det har derfor vært svært vanskelig å redusere bygget ytterligere. Imidlertid har styret vedtatt å redusere kostnadene med kr 10 mill., som først og fremst handler om at vinduer er byttet ut med trepanel.

Styret mener det er grunnlag for å hente inn 15 mill. i sponsorstøtte. Selskapet kan ta opp et selvstendig lån på ca. kr. 15 mill. finansiert gjennom driftsinntekter. Det vil ta tid før dette vil være avklart. Det er av hensyn til anbudsinngåelser ikke å anbefale ytterligere utsettelse. Det er derfor nødvendig med en finansiering/garanti på kr. totalt 289 mill. inkl. moms. Styret vil arbeide aktivt for å redusere den endelige finansieringssummen for eierkommunene og fylkeskommunen. Jeg vet at kr. 289 mill er mye penger for kommunene. Men det endelige beløpet er betydelig lavere når fylkeskommunen, departement, sponsormidler og eget lån er trukket fra. Dessuten er det et spleiselag mellom fire kommuner. Stavanger skal etter avtalen dekke 64 % av kostnadene. I tillegg skal Stavanger dekke infrastrukturtiltak som dog kommer hele Sørmarka idrettspark til gode. Storsatsning på idretten koster!

Rådmannen i Sandnes dekker seg bak et opphetet marked som skal kjøles ned i løpet av to år når han nå begrunner utsettelsen. Da spør jeg: kjenner rådmannen stålprisene om to år? Eller kjenner han statens momsrefusjonsordning om to år? Det var stor konkurranse om de fleste delentreprisene, bare noen få manglet god konkurranse. Men kjenner rådmannen i Sandens konkurransesituasjonen om to år? Sannsynligvis ikke. Det er i beste fall kvalifisert gjetning. Det er akkurat like sannsynlig at flerbruksanlegget blir dyrere om to år. I tillegg vil mye av prosjekteringsarbeidet måtte gjøres en gang til og kulturdepartementet har sagt helt klart fra at dersom ikke anlegget påbegynnes i vår, bortfaller kr. 5 mill. kr. Utsettes saken har vi kastet minst 10 millioner kroner rett ut vinduet! Det kan vise seg at det blir særdeles kostbart å sette opp hallen om to år! I beste fall gambler rådmannen i Sandnes, i verste fall setter han realiseringen av alle tre hallene i fare, også på lang, lang sikt.

Styret i Sørmarka Flerbrukshall anbefaler eierkommunene at det opprinnelige prosjektet fullføres nå. Det er gjort vurderinger om kun rehabilitering av isflate, en sterkt forenklet hall og en hall uten klatrevegg og servicebygg. Alternativene er nøye vurdert. Konklusjonen er at besparelsen ved de kostnadsreduserende tiltakene ikke står i forhold til reduksjon av kvalitet og funksjonalitet ut fra formålet med en flerbrukshall. Vi anbefaler på det sterkeste kommunestyrene å opprettholde vedtaket om å bygge en hall med flerbrukskvalitet. Det er en stor, stor styrke for saken at de respektive idrettsrådene i kommunene og Rogaland Idrettskrets sterk anbefaler realiseringen av hallen nå!

Sier de folkevalgte ja til prosjektet på tirsdag, tror jeg mye er gjort. Da er det stor sannsynlighet for at de tre øvrige kommunestyrene følger tilsvarende opp. Men i Sandnes må altså rådmannens innstilling legges vekk. Det er fristende å ta termologien fra skøytesporten i bruk: To indre — og vekk med han. Lykke til Sandnes!

Sørmarka Flerbrukshall vil være nasjonalt enestående i sitt slag og vil være en berikelse for regionen.

Rådmannen i Sandnes dekker seg bak et opphetet marked som skal kjøles ned i løpet av to år når han nå begrunner utsettelsen.

Denne kommentaren har også stått på trykk i Rogalands Avis, les mer her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**