Kommentar: Venstre og Stoltenbergutvalget

Etter at det ble kjent at Arbeiderpartiet i Stavanger går mot anbefalingene til Stoltenbergutvalget har partiet angrepet Venstre for å ønske fleksibel hjelp til rusavhengige. -Det er trist at Arbeiderpartiet svikter de svakeste. Arbeiderpartiet bruker vanligvis mye selvskryt om seg selv i sosialpolitikken. I forhold til de tyngste rusavhengige svikter de helt. Aps grunnholdning viser moralsk indignasjon over de rusavhengige. Venstre setter mennesker først og vil hjelpe uansett, skriver Venstres Per A. Thorbjørnsen i denne kommentaren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Per A. Thorbjørnsen på Landsmøtet 2007

Foto: Vidar Grundetjern

Arbeiderpartiet påstår, i en kommentar i Rogalands Avis 24. januar at det er seks feil i Venstres forsøk på å nå de tyngste narkomane med en mer human narkotikapolitikk. Jeg skal her tilbakevise dette. Men først og fremst sier jeg bevare meg vel. Det er fantastisk hvordan Arbeiderpartiets gruppeleder adresserer sin harmdirrende motstand mot et prøveprosjekt som maksimalt vil nå 200 narkomane av anslagsvis 10.000 sprøytenarkomane, mot Venstre. Jeg vil minne Odd Kristian Reme om følgende:

For det første var det tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen fra Arbeiderpartiet som virkelig satte bruk av legal heroin til narkomane på den politiske dagsorden. Han kom fra et besøk i Zürich på en klinikk som delte ut gratis heroin med tro på at dette kunne være et virkemiddel også i Norge.

For det andre er det tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg fra Arbeiderpartiet som ledet Stoltenbergutvalget og som dagens Ap-dominerte regjering nedsatte. De skulle se på nødvendige tiltak for de hardest rammede narkomane. Thorvald Stoltenberg anbefaler et forsøksprosjekt og jeg tror han vet hva han snakker om. Hans datter, Nini Stoltenberg, uttaler til Dagbladet 16. juni i fjor «Heroin på resept kan redde liv og familier». Nini Stoltenberg har flere år med heroinavhengighet bak seg og støtter rusutvalgets forslag om heroin på resept til narkomane

For det tredje er det regjeringen med Arbeiderpartiet i spissen som sender Stoltenbergutvalgets anbefalinger ut på høring.

For det fjerde støttet Venstre rådmannens innstilling. Vi endret ikke på en tøddel i det som var rådmannens innstilling i saken. Stoltenbergutvalget skriver at vi trenger erfaringer fra norske forhold og at vi trenger mer kunnskap om en ordning med heroin på resept. Rådmannen la til ytterligere innvendinger i forhold til en prøveordning, men avviste den ikke. Det var Arbeiderpartiet som endret rådmannens innstilling og som dermed ikke vil gi disse tungt rusavhengige en sjanse til et bedre liv.

For det femte har faktisk det mest kompetente samarbeidsutvalget, Fagrådet innen rusfeltet, anbefalt Stoltenbergutvalgets konklusjon om forsøksrapport.

For det sjette har Arbeiderpartiet i Tromsø og i andre kommuner støttet Stoltenbergutvalgets konklusjoner.

sprøyte

Foto: sxc.hu

Men så kortfattet til Venstres såkalte “feil”:

1. Det refereres til et argument i formannskapet jeg knapt fikk med meg, nemlig at fagmiljøene i Stavanger er skeptiske. Kommentar: Det var rådmannen som la fram innstillingen for formannskapet. Venstre støttet innstillingen. Å hevde at Venstre går imot faglig råd faller på sin egen urimelighet. Dessuten er fagmiljøene ganske splittet. Jeg synes faktisk det også er interessant hva brukerne mener. Men Rådmannen spurte ikke de.

2. Man gir ikke heroinister behandling, hvis man sier ja til forsøksordningen. Kommentar: Her må Reme ha misforstått forsøket totalt. Det er jo nettopp for å behandle og å redde liv vi er villige til å være med på forsøket.

3. Det er for meg ubegripelig at staten skal produsere og pushe et ulovlig stoff, hevder Reme. Kommentar: Det ligger både misforståelser og uvitenhet bak et slikt resonnement. Stoffet skal produseres av den legale farmasøytiske industrien. Det skal deles ut via resept eller på annen legal måte i et omsorg- og/eller behandlingsperspektiv.

4. Norge har forpliktet seg til å bekjempe og motvirke all bruk av illegale stoffer. Kommentar: Ja selvsagt, og det fortsetter vi med. Men å gjøre legalt heroin til et medisinsk virkemiddel i en legemiddelassistert rehabilitering er ikke å bryte FNs konvensjoner.

5. Reme hevder at det er galt å gjøre heroin til medisin. Kommentar: Har ikke Reme fått med seg at langvarig narkotikaavhengighet er en sykdom som krever en rekke behandlingsformer, enten det er innen psykologi, psykiatri eller medisin? Her er nok årsaken til uenigheten: Aps grunnholdning viser moralsk indignasjon over de rusavhengige, Venstre setter mennesker først og vil hjelpe uansett. Jeg vet ikke om noe annet medisinsk område der formannskapet inviteres til å drøfte hvilke medisiner som skal gis pasientene og der et flertall kan tillate seg å si nei til nødvendig medisinsk hjelp.

6. Leger skal altså fritt og uten begrensninger i norsk lovverk kunne foreskrive heroin og dermed andre narkotiske stoffer, spør Reme. Kommentar: Jeg tør minner igjen om at Stoltenbergutvalget snakker om et forsøk for å høste mer erfaring. Men noen midler kan være lovlige i noen sammenhenger og ulovlige i andre. Det er rart hvis Reme ikke har fått med seg at dette da overhodet ikke er noe nytt i medisinsk sammenheng.

For Venstre handler dette om en human narkotikapolitikk. Vi har som nasjon feilet i vår narkotikaomsorg når det finnes 10.000 sprøytenarkomane. Vi mangler flere behandlingsplasser, vi mangler gode og differensierte rehabiliteringsopplegg og tilstrekkelige gode kommunale tiltak sett i et nasjonalt perspektiv. Og vi er på toppen i Europa i forhold til hvor mange som dør av overdoser.

Det er de utslitte narkomane vi ønsker å komme i møte. På langt nær alle, men noen lever et uverdig liv. Psykisk nedbrutt, somatisk syk, sosialt utstøtt og på jakt etter penger til neste skudd. Slik har situasjonen vært for de hardest rammede narkomane i tiår. Stoltenbergutvalget ønsket å gjøre noe for denne gruppen og utvalget anslår at dette forsøksprosjektet kan gjelde 200 mennesker. To hundre enkeltskjebner! Venstre mener det er god grunn til å innføre et forsøksprosjekt. Jeg sier ikke at det er enkelt. Jeg sier ikke at prosjektet er garantert å lykkes. Jeg sier bare vi må forsøke. Vi skylder dem det. For dersom vi ikke forsøker så gir vi dem opp. Det handler om humanisme og medmenneskelighet. Men det er vel fremmedord for Arbeiderpartiet nå om dagen ?

Denne kommentaren har stått på trykk i Rogalands Avis, her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**