Kommentar: Kunnskap er framtiden

Venstre vil prioritere skolen. Det er nødvendig hvis vi skal være et framtidsrettet samfunn. For å klare det med stramme budsjetter, må vi satse på det viktigste i skolen, lærerne, skriver Venstres ordførerkandidat Per A. Thorbjørnsen i denne kommentaren. -Vi må redusere alle unødvendige oppgaver lærerne forventes å løse, vi må kutte papirarbeid og unødvendig byråkrati.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Per A. Thorbjørnsen, Stavanger, Rogaland

Foto: Tone Staven

Stavanger kommune har måttet redusere budsjettene for alle de sentrale tjenesteområdene i 2011. Det økonomiske grunnlaget tilsier ytterligere reduksjoner. Hvorfor er det slik at situasjonen har forverret seg? Det enkleste svaret er at statens inntektssystem er lagt om, med radikale utslag for Stavanger. Forandringen har sørget for at Stavanger kommune må håndtere en netto inntektssvikt på omtrent 100 millioner kroner. Jeg har forståelse for at mange synes dette blir å snakke om snøen som falt i fjor. At det er en del av det politiske spillet. Kanskje det! Men jeg merker meg at de lokale partiene av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ikke framfører noen tydelig kritikk mot denne politikken fra regjeringen. Det er til stor forskjell fra tidligere.

Endrede rammevilkår
Til tross for mindre utslag for Stavanger i 2004 og 2005 gikk disse partiene til valg på økte rammer til kommunene. Når nå konsekvensene blir som de blir med store kutt for Stavanger, holder de praktisk nok munn. Men for Stavanger er altså dette en vesentlig grunn til vår forverrede økonomiske situasjon. Vi har forventninger om å opprettholde tjenestene kommunen leverer, men realiteten er at vi har 100 millioner mindre i bykassen! Mange spør hvordan vi har råd til nytt konserthus. Det var mulig å kombinere bygging av konserthus med fortsatt gode tjenester da den beslutningen ble fattet i forrige periode. Det er som når familieøkonomien endres til det dårligere: Det medfører stor fortvilelse, men det er forskjell på om pengene er tapt på spill eller om de er frastjålet. Jeg er ikke i tvil om at vi er «frastjålet» om lag 100 millioner fra regjeringen. Det er, enten en liker det eller ikke, hovedforklaringen på at det i 2011 har vært reduksjon i tilbudene, innen helse, barnehage, skole.

Kunnskap er avgjørende
Venstre er skolepartiet. Det har vi vært siden vi ble stiftet i 1884. Kunnskap var Venstres resept for å utjevne sosiale ulikheter på 1800-tallet. Det var riktig og det ga resultater i form av Norge slik det framstår i dag.

Studenter, høgskole, universitet, studier

Foto: Microsoft

Kunnskap er Venstres svar også når vi skal gå inn i en ny tid hvor internasjonaliseringen påvirker alle, akkurat nå med en verdensøkonomi i brann, hvor land står i fare for konkurs, hvor ungdomsarbeidsledigheten er skyhøy, hvor helse- og sosialtilbudene forvitrer i store deler av Sør-Europa. Kunnskap er Venstres svar på å løse de utfordringene Norges mest internasjonale by står overfor.

Ingen trenger å være i tvil om Venstres grunnholdning til den økonomiske politikken i Stavanger de neste fire årene. Når kassen er i ferd med å bli bunnskrapt vil skole og helse være det viktigste for oss. Vi skal anstrenge oss til det ytterste, og vi skal prioritere. Vi lover å snu hver stein for å hindre det bebudede kuttet i 2012. Vi skal gå gjennom kommunens egne inntektsmuligheter, vi kan redusere investeringstakten, vi kan arbeide for økte statlige midler og vi kan redusere budsjettoverskuddet. Vi kan bokstavelig talt gå en ny skole for å prioritere annerledes slik tidligere FAU-leder Bjørn-Arild Samuelsen ved Hundvåg skole oppfordrer oss til i en artikkel i lørdagens Stavanger Aftenblad. Det er ikke vanskelig å være enig i deler av analysen. Det er all grunn til å ta kritikken inn over seg som er reist fra flere hold. Innspill som er viktige, slik Samuelsen skisserer med budsjettårsperiode, tidspunkt for budsjett og den såkalte 103 prosentordningen (en skole kan bruke 102,99 prosent, men blir den 103 må det skjæres ned til 100 prosent) som tydeligvis virker meningsløs.

Ansvarlig styring
Det handler også om å ta styringen tilbake, den politiske styringen. Kanskje overlater vi for mye til Rådmannen. Det er lite som er mer politiske forvirrende enn at budsjettkutt på 12 millioner blir til det mangedoblede når vedtaket skal settes ut i livet. Dessuten: I sak til førstkommende formannskapsmøte står det: «Inn i 2011 er det en økning i antall seniorer, økte kostnader ved kjøp av spesialundervisning i private skoler, økte utgifter til skoleskyss, samt økte ressurser (både i antall og behov) til ressurskrevende elever i forsterkede skoler og spesialavdelinger. Totalt utgjør disse forholdene 20,5 millioner kroner og som er dekket inn ved omdisponeringer innenfor vedtatt budsjettramme. Da budsjettrammen for 2011 ble utarbeidet høsten 2010 var ikke omfanget på behovet til de ressurskrevende elevene kartlagt, da dataene ikke forelå. Dette er rådmannens første regulære anledning til å informere politikerne om omfordelingen innenfor skolebudsjettrammen for 2011.» Regulær anledning? Jeg våger påstanden på at dette er helt, helt nytt for det politiske miljø.

Venstre lytter til reaksjonene fra foreldre, rektorer og lærere. Bekymringsmeldingene hagler. Venstre skal love å ta utfordringene på ramme alvor.

Det er valg hvert fjerde år. Vi skal ikke bare levere fram til valgdagen. Vi skal love at vi skal levere hver dag i neste periode. Vi er et ansvarlig parti som ikke vil være med på det vi har sett mye av allerede i valgkampen, en ekstrem bruk av urealistiske valgløfter. Forslag som fra Ap, om at Stavanger skal betale for tomteopparbeidelse i Sandnes, eller at det skal bygges nye multihaller som ikke er vurdert i idrettsplanen er eksempler på det. Venstre skal føre en edruelig valgkamp, der vi skal få fram at kunnskap alltid er viktig for oss. Kvalitet, kunnskap og kompetanse på alle tjenesteområder som angår menneskene i byen står helt sentralt for Venstre. Venstre sier folk først.

Denne kommentaren har også stått på trykk i Rogalands Avis her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**