Kvinnehelse og kjønns- og seksualitetsmangfold må prioriteres langt sterkere i norsk helsepolitikk. Venstre vil styrke svangerskaps- og fødselstilbudet, fremme forskning på kvinnehelse, sikre rettigheter for transpersoner og ikke-binære, og gi alle lik tilgang på nødvendig helsehjelp – uavhengig av kjønn, identitet eller bakgrunn.
Kvinnehelse har vært systematisk underprioritert i helsevesenet. Krisen i fødselsomsorgen, manglende oppfølging i overgangsalderen, og utilstrekkelig kunnskap i helsefagutdanningene bidrar til lavere livskvalitet og frafall fra arbeidslivet.
Transpersoner og ikke-binære opplever i tillegg diskriminering og mangelfull tilgang på helsetjenester. Det mangler en helhetlig tilnærming i møte med kvinners og kjønnsminoriteters behov.
Utfordringer vi må løse
Manglende systematisk satsing på kvinnehelse i forskning og helsefagutdanning
Krise i fødsels- og barseltilbudet, særlig sommerstenging og ressursmangel
Begrenset tilgang på svangerskaps- og foreldreforberedende kurs
Lite kunnskap og oppfølging rundt overgangsalder og hormonell helse
Ulik behandlingstilgang for kvinner med endometriose og andre smerteplager
Diskriminering og dårligere levekår for transpersoner og ikke-binære
Mangelfull rett til helsehjelp for personer med ulik kjønnsidentitet
For lav kompetanse i helsetjenesten om kjønnsmangfold og seksuell helse
Venstres løsninger
Venstre vil prioritere kvinnehelse og mangfold i alle deler av helsepolitikken. Vi vil sikre et trygt og tilgjengelig svangerskaps- og fødselstilbud, styrke oppfølgingen i overgangsalderen og sørge for at alle, uavhengig av kjønn eller kjønnsidentitet, har tilgang til kunnskapsbasert og likeverdig helsehjelp.
Venstre vil prioritere kvinnehelse i forskning, utdanning og folkehelse – med egne retningslinjer, midler og faglige løft.
Vi vil styrke tilbudet med helhetlige omsorgsmodeller og kontinuitet i oppfølgingen før, under og etter fødsel.
Retten til selvbestemt abort til uke 18 skal sikres, og alle gravide skal ha tilgang til rådgivning og trygg helsehjelp.
Informasjon om seksuell og reproduktiv helse skal være tilgjengelig på flere språk – spesielt viktig for kvinner med minoritetsbakgrunn.
Venstre vil sikre raskere og bedre behandling for overgangsplager, og styrke forskning og utdanning på hormonell helse.
Vi vil sikre like rettigheter, helsehjelp og oppfølging, og styrke kompetansen i primærhelsetjenesten om kjønnsmangfold.
Det skal utarbeides egne retningslinjer og meldinger om kvinnehelse, og helseutdanningene skal oppdateres med nødvendig kompetanse.
Et samfunn med god kvinnehelse og respekt for kjønns- og seksualitetsmangfold er et samfunn med større frihet, trygghet og likestilling. Venstre vil løfte kvinnehelse og sikre at alle får helsehjelpen de trenger – uavhengig av kjønn, bakgrunn eller identitet.
Venstre vil:
Prioritere kvinnehelse i forskning, helsefagutdanning og folkehelsearbeidet.
Styrke fødsels- og barselomsorgen, blant annet ved å tilby svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg i en helhetlig omsorgsmodell med kontinuitet og mer valgfrihet.
Gi alle kvinner/nye foreldre tilgang til gratis fødsels- og foreldreforberedende kurs.
Arbeide for å få slutt på praksisen med sommerstenging av fødeinstitusjoner.
At alle kvinner skal ha rett til å ha partner med under fødsel.
Anerkjenne ammeveiledning som nødvendig helsehjelp.
Legge til rette for flere delte stillinger mellom kommuner og sykehus for jordmødre, slik at familier kan følges av samme jordmor før, under og etter fødsel.
Opprettholde selvbestemt abort fram til uke 18.
At retten til selvbestemt abort inkluderes i retten til å bestemme over egen kropp, og anerkjennes som en menneskerettighet.
Gi personer med endometriose, adenomyose og vulvasmerter god behandling raskere, og innføre nasjonale faglige retningslinjer som sikrer lik behandling i hele landet.
Innføre nasjonale retningslinjer for rask utredning og oppfølging etter spontanabort.
Utarbeide en egen stortingsmelding om kvinnehelse, bygd på Kvinnehelseutvalgets arbeid.
Øke kunnskapen om overgangsalder og arbeidsliv.
Utvide muligheten for blå resept eller individuell refusjon i forbindelse med hormonbehandling i overgangsalderen.
Styrke kontakt og samarbeid mellom norske og internasjonale forsknings- og behandlingsinstitusjoner innen kvinners hormonelle helse.
Opprette et forskningsrådprogram på kvinnehelse.
Sikre kompetanse på kjønnsmangfold i primærhelsetjenesten slik at de kan følge opp hormonbehandling.
Jobbe for lik rett til helsehjelp uavhengig av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
Styrke de Regionale Sentrene for Kjønnsinkongruens slik at de kan gi behandling i tråd med Bufdir og Helsedirektoratets anbefalinger.
Utarbeide en nasjonal kompetanseplan for å styrke kunnskap om seksuell og reproduktiv helse, samt kjønns- og relasjonsmangfold, i primær- og spesialisthelsetjenesten.
Gjennomføre et kompetanseløft innen hormonell helse både i grunn- og videreutdanningen av helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten.
Få transhelse inn i rammeplanene for helsefagutdanningene.
Etablere et nasjonalt screeningprogram for prostatakreft og styrke informasjonen til menn om risikofaktorer og symptomer.
Venstre bygger på aktive og engasjerte frivillige. Sammen kan vi skape ei grønn framtid med frihet og muligheter for alle. Bli med og ta Norge framover!
Hjelp oss å fylle opp valgkampkassa – hvert bidrag, stort eller lite, gjør en forskjell for et parti som står på egne ben uten støtte fra store organisasjoner. Vipps til Venstre: #10224