7. En åpen og trygg by

For Venstre er åpenhet og toleranse nøkkelverdier. Toleranse ovenfor at mennesker er forskjellig er viktig for å gi hvert enkelt menneske frihet til å søke det gode liv. Åpenhet rundt demokratiske prosesser er viktig for å sikre borgeren innsyn i styringen av byen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


7.1 Parlamentarisk styringsmodell

Venstre innførte parlamentarisme som styringsmodell for Norge i 1884. I 2011 er det på tide at de samme prinsippene brukes for styring av Tromsø. I en parlamentarisk styringsmodell erstattes byråkrater med politikere i den utøvende delen av kommunen. De som leder den utøvende delen må nå stå til ansvaret for den lovgivende delen av kommunen, det vil si de folkevalgte representantene i kommunestyret.

I en kompleks og stor organisasjon som Tromsø kommune trenger man at også de øverste lederne av kommunen står til ansvaret ovenfor innbyggerne. I en parlamentarisk styringsmodell vil de øverste lederne ha et helt annet ansvar enn i en formannskapsmodell. Dette vil igjen kunne føre til bedre styring og en klar ansvarsfordeling i kommunen. Hvis det innføres parlamentarisme i Tromsø er man helt avhengig av et system som gir gode arbeidsvilkår for opposisjonen.

7.2 Stemmerett for 16-åringer

Venstre ønsker at Tromsø skal bli forsøksby for 16-årig stemmerett. 16-åringer kan komme i fengsel, betale skatt og få barn, men de kan ikke bestemme hvordan de vil ha sitt eget lokalsamfunn. 16-årig stemmerett vil også bety økt politisk engasjement og entusiasme, det er bra for lokaldemokratiet.

7.3 Varslervern

Venstre vil sikre varslerenes rettigheter. Det skal være en rett for kommunalt ansatte å åpent kunne si i fra om kritikkverdige forhold i kommunen. Spesielt i offentlig sektor er det viktig å understreke at de ansatte jobber for byens borgere, ikke den politiske ledelsen.

7.4 Den engasjerte borger

Frivillige organisasjoner og engasjerte borgere gjør Tromsø til en god by å bo i. Den frivillige sektor er en uavhengig del av samfunnet og gjør livet til menneskene rikere. For Venstre har frivillige organisasjoner en enorm egenverdi og som det er avgjørende at gis rom til å utfolde seg i samfunnet. Mangfold og bredde er viktig for trivselen til byens innbyggere.

Venstre vil:

* Sikre gode rammevilkår for organisasjonslivet, og utvikle samarbeidet mellom organisasjonene og kommunen.

7.5 Kamp mot diskriminering

Retten til å delta på alle samfunnsarenaer må gjelde alle, uavhengig av etnisitet, kjønn, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne. Styrket kamp mot diskriminering er nødvendig for å sikre mangfoldet og respekten for at mennesker har ulike mål, drømmer og visjoner for hva som er det gode liv for dem. Tromsø har med sin geografiske plassering et ansvar for å inkludere samiske perspektiver og rettigheter.

Venstre vil:

* At kommunen og bydeler må gå foran for å sikre like jobbmuligheter uansett etnisk bakgrunn. Offentlige arbeidsplasser skal i alle sektorer gjenspeile befolkningens sammensetning.

* Universitetet og høyskoler må inkluderes i arbeidet med å sikre en bredere rekruttering til politiet, læreryrket og andre yrker der innvandre er underrepresentert.

* Samarbeidet med frivillige organisasjoner som driver flerkulturelt arbeid må styrkes.

* Utesteder som diskriminerer gjestene sine skal umiddelbart miste skjenkebevillingen.

* Det bør etableres en internasjonal møteplass for nye og gamle Tromsøborgere.

7.6 Fortsatt vennskapsbyer

Venstre støtter folk-til-folk initiativet og vil jobbe for mer samarbeid mellom Tromsø og Tromsøs vennskapsbyer. Venstre er positiv til at Gaza er Tromsøs vennskapsby og også til en eventuell israelsk vennskapsby.

7.7 En trygg by

Ingen skal føle seg utrygg i Tromsø. Kriminalitet må forebygges og bekjempes. Trygghet betyr imidlertid også frihet fra overvåkning og en styrking av personvernet.

Venstre vil:

* Rette en spesiell innsats mot vold i nære relasjoner, gjennom styrkning av Krisesentret

* Sikre et bedre oppfølgingstilbud til voldsrammede.

* Fjerne alle ulovlige overvåkningskameraer, og skjerpe kravene for tildeling av tillatelser.

* Utarbeide et oversiktskart og en grundig kartlegging over alle overvåkningskameraer i byen.

* Styrke datasikkerheten i Tromsø kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**