Utfordret Djupedal om forskningsinnsatsen

Kunnskapsministeren mener det er en utbredt misforståelse at regjeringen har redusert forskningsinnsatsen. Venstres Trine Skei Grande inviterte Djupedal til et felles forskningsløft, uten å få klare svar i dagens spørretime i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Trine Skei Grande

Foto: Frode Fjeldstad

– Regjeringen beskriver kuttene i bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren som mindre. Kuttet var på vel 274 millioner kroner, og de som berøres av dette vil bruke et helt annet adjektiv enn "mindre" når de beskriver situasjonen, påpekte Skei Grande.

Talldiskusjon
Djupedal påpekte at den rødgrønne regjeringen satser mer penger på forskning enn den forrige, uten at Venstres representant ville være med på dette.

– Bruken av begrepet hvileskjær er knapt til å misforstå. Særlig når en i tillegg til kuttet i basisbevilgninger til universiteter og høyskoler, tenker på alle de andre tingene som kunnskapsministeren ikke fant plass for i sitt budsjett, sa Skei Grande. Hun pekte bl.a. på manglende opptrapping i rekrutteringsstillinger, kutt i den velfungerende SkatteFunn-ordningen og nullvekst for instituttsektoren.

Manglende himmel
– Jeg husker at statsråden, den gang stortingsrepresentant, uttalse seg om budsjettforliket for 2004. Da sa han følgende til NTB: "Regjeringen har ingen himmel over seg. Den har ingenting å strekke seg mot annet enn å beholde makten. Resultatet blir mangel på langsiktighet og store løft."

– Jeg synes det er fristende å gjøre statsrådens ord til mine i forbindelse med den nåværende regjeringens forskningsinnsats. Siden statsråden insisterer på å si at det er utbredt misforståelse at regjeringen har lagt opp til et hvileskjær for forskningen, kan statsråden da garantere at det vil komme en kraftig og forpliktende forskningssatsing i neste budsjett, utfordret Venstrekvinnen. Hun minnet om at Venstre vil øke Forskningsfondet til 150 mrd kroner innen 2010.

Mer om Venstres forslag
Les uttalelse fra Venstres landsmøte 2007.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**