Stopp menneskerettighetsbruddene mot uigurene

Kina må stoppe menneskerettighetsbruddene mot uigurene.Venstres landsstyre vedtok i en uttalelse idag at Norge må bli mer aktiv i dialogen med Kina om menneskerettigheter og at hensynet til næringslivsinteresser aldri må få komme i forgrunnen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


OL i Beijing i 2008 er en glimrende anledning til å kreve at kinesiske myndigheter får slutt på de grove og systematiske menneskerettighetsbruddene mot det uigurske folket i Kina.

Uigurene er en turkotatarisk-talende, hovedsaklig muslimsk minoritet på ca åtte millioner som lever i den nordvestlige provinsen Xinjiang. Uigurene ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949, og fikk seks år senere sin egen selvstyrte region på Kinas grense mot de sentralasiatiske landene. Selvstyret er imidlertid mer teoretisk enn praktisk. Millioner av kinesiske innvandrere er sendt til regionen for å vanne ut den uigurske kulturen, og kineserne overtar stadig mer av den politiske og økonomiske styringen.

Etter 11. september 2001 gjemmer kinesiske myndigheter forfølgelsen av uigurenes bak en ny fane: Kampen mot terror. Terroriststempelet til kinesiske myndigheter har siden 2001 også resultert i at flere land ikke gir uiguriske asylsøkere den beskyttelsen de har krav på. Tusener av uigurer sitter i fengsel. Xinjiang er den eneste regionen i Kina hvor det er offentlig kjent at politiske fanger har blitt henrettet i nyere tid. Uigurene opplever en hverdag uten sivile, sosiale og økonomiske rettigheter. Det uigurske språket blir systematisk undertrykt gjennom forbudet mot uigursk i media og i undervisningsinstitusjoner.

I august la Utenriksdepartementet frem en ny Kina-strategi for en mer helhetlig Kina-politikk. Strategien tar til orde for et økt norsk næringsengasjement. Samtidig skal den bilaterale menneskerettighetsdialogen som Norge har med Kina videreføres, en dialog som til nå ikke har gitt de helt store resultater.

Venstre krever en mer aktiv norsk holdning i dialogen om menneskerettigheter med Kina, blant annet med fokus på kinesiske minoriteter, og at hensynet til næringslivsinteresser ikke får komme i forgrunnen.

Venstre krever at det internasjonale samfunnet bruker OL i Beijing til å legge press på kinesiske myndigheter slik at forfølgelsen og undertrykkelsen av uigurene blir stoppet.

Venstres landsstyre oppfordrer regjeringen til å støtte den norske uigur-komiteens arbeid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**