Mer synlig politi og lengre åpningstider

Venstre tror ikke at helgeproblemene i Lillestrøm kan løses ved å stenge kebabsjappene tidligere og sette opp videokameraer i gatene. — Tvert i mot mener vi at at løsningen er friere åpningstider og mer synlig politi i gatene, sier Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Boye Bjerkholt

Foto: Venstre

Den 9. april skal formannskapet ta stilling til et forslag om å pålegge kebabsjapper og andre "aktuelle serveringssteder uten skjenkerett til alkoholholdig drikke må stenge kl. 0200".

Dette er én time før alkoholservingen på utestedene stenger, og er et forsøk på å unngå trengsel på servingssteder etter stengetid på utestedene. Men Bjerkholt tviler både på hvor virkningsfullt en slik begrensning vil være, og tror at det også vil ha en rekke andre negative konsekvenser.

— Hele problemstillingen er snudd på hodet. Etter min og Venstres mening har det aldri vært et problem at folk spiser mat etter en kveld på byen. Å forby matservering etter to, men tillate alkoholservering frem til tre, virker utrolig bakvendt, og vil ikke løse noen problemer, hevder Bjerkholt.

Han mener at det eneste man oppnår er å flytte matrushet frem i tid, eller enda verre, at folk drar hjem eller videre på nachspiel uten å spise i det hele tatt.

— Det er bra at folk fyller opp magen når de har drukket alkohol en hel kveld. Folk bør oppfordres til å kjøpe mat på vei videre, ikke forhindres å gjøre det, sier den unge Venstre-lederen, som mener at forslaget bommer totalt på det som er den egentlige problemstillingen, nemlig trengselen som oppstår når alle skal ut samtidig.

— Det store problemet i dag er at alle skal ut av utestedene, inn på gatekjøkkenet og hjem med taxi på samme tidspunkt. Med mer liberale åpningstider ville folk fått muligheten til å avslutte kvelden når de naturlig føler for det, og vi ville fått en mer jevn strøm både ut fra utestedene, inn på gatekjøkkenet og inn i taxikøen. Løsningen er ikke å stoppe tilgangen på mat om natta, men å tillate utestedene å ha åpent lenger, mener Bjerkholt.

Venstre har også reagert sterkt på forslaget om videoovervåking av Storgata i et forsøk på å få bukt med bråket i byen. — Av personvernhensyn er jeg i utgangspunktet skeptisk når det kommer forslag om overvåking av alle for å ta noen få bråkmakere. Men enda mer skeptisk er jeg når overvåkingen åpenbart ikke vil ha noen effekt. Bråk om natten skjer i affekt og vil skje uansett om det er kameraovervåking eller ikke. Det vi trenger er mer synlig politi i gatene. Det vil både være forebyggende og i tillegg gjøre det mulig å gripe inn når bråk først oppstår, utdyper Bjerkholt.

Dette er de tre tiltakene Venstre vil prioritere for å gjøre Lillestrøm til en tryggere og hyggeligere by i helgene:

1. Mer synlig politi i Lillestrøm sentrum natt til lørdag og natt til søndag, både for å forebygge at bråk oppstår, og for å raskere kunne gripe inn når det trengs.

2. Starte en dialog med byens utesteder, politi, serveringssteder, taxinæringen, natteravnene og ungdommen selv for å finne frem til en felles problemforståelse og i fellesskap finne tiltak som kan løse de utfordringene vi står ovenfor.

3. Søke om unntak fra de nasjonale åpningstidsbegrensningene og gjennomføre forsøk med utvidet åpningstid slik at folk kan gå hjem når de selv har lyst til å gå hjem. Problemet i dag er at alle skal ut fra utestedene, inn på gatekjøkkenet og hjem med taxi på samme tidspunkt. Det er i denne trengselen at mye av bråket oppstår, og om vi løser opp denne flaskehalsen vil vi få en jevnere avvikling av kvelden og mindre bråk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**