Bekymret for situasjonen i Gaza

Venstres utenrikspolitiske talskvinne, Anne Margrethe Larsen, ser med stor uro på situasjonen i Gaza.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Allerede i utgangspunktet, før de siste dagers krigshandlinger, var det en prekær humanitær situasjon i området. Den kan raskt utvikle seg til en stor humanitær katastrofe hvis Israel setter i gang omfattende militære aksjoner på bakken, sier Larsen.

Rundt 1,5 millioner mennesker er nå i realiteten sperret inne på Gaza-stripen av Israel og Egypt. De fleste av dem er sivilister som vil være svært utsatt i tilfelle en opptrapping av konflikten. Mange uskyldige kan bli skadet eller drept.

Våpenhvile
Hun fordømmer palestinernes rakettangrep på israelske byer – og Israels svar, som er ute av enhver proporsjon.

– Israels massive gjengjeldelse bidrar til å trappe opp konflikten med alle de negative ringvirkninger det kan få i og utenfor regionen, sier Larsen.

Larsen har ingen tro på en voldelig løsning av konflikten. Israel kan ikke bombe vekk Hamas, og palestinerne fremmer ikke sin sak gjennom stadige rakettangrep på israelske byer. Hun tar til orde for å legge et maksimalt politisk press på både israelsk og palestinsk side for få til en våpenhvile.

– Norge og andre bør arbeide for å få med FN og hele verdenssamfunnet på en slik linje. Det kortsiktige målet bør være å få fortgang i nødvendige humanitære forsyninger til sivilbefolkningen i Gaza, fremholder hun.

Håper på Obama
Når det gjelder en videre fredsprosess, innser Larsen at det ikke er så mye mer man kan gjøre enn å håpe på en mer konstruktiv rolle fra USA etter at Barack Obama tar over som president 20.1.09. Sentrale ledere i USA og Israel sitter nå på oppsigelse, og lite tyder på at de vil være i stand til å bringe fredsprosessen videre fremover.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**