– Plateselskapene leker stat i staten

Venstres Lars-Henrik Paarup Michelsen reagerer med vantro på nyheten om at Post- og Teletilsynet vil gi plateselskapene tilgang til norske borgeres ip-adresser som et ledd i kampen mot fildeling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Lars-Henrik Paarup Michelsen lite

– I demokratiets navn må plateselskapenes ønsker om å leke stat i staten stoppes, krever Paarup Michelsen.

I dag må opphavspersonene gå til politianmeldelse før de kan få tak i IP-adressene til fildelerne, men Post- og Teletilsynet åpner nå for at plateselskapene skal få vite hvilke personer som eier ip-adressene ved mistanke til fildeling. Hensikten er at bransjen selv skal kunne forfølge borgere som deler filer over nettet.

– Dette er galskap! Dersom plateselskapene får tilnærmet fri tilgang til ip-adresser betyr det en opphevelse av det monopolet politiet har i dag for innsyn i folks ip-adresser. Det er en grense jeg mener et liberalt demokrati ikke skal tråkke over, sier Paarup Michelsen.

– En ip-adresse er en sensitiv personopplysning som kommersielle interesser ikke skal ha innsyn i. Å gi plateselskapene tilgang til folks ip-adresser er like ille som gi forsikringsselskapene tilgang til DNA-profilene våre, fortsetteren.

Venstrepolitikeren mener Post- og Teletilsynets vedtak er en trussel mot viktige demokratiske verdier.

Personvern satellit

– Det er ingen hemmelighet at plateselskapene ønsker innsyn i din og min ip-adresse fordi de mener politiet ikke gjør jobben sin med ta fildelere. Om man skal følge denne logikken helt ut bør alle som føler at politiet ikke gjør jobben sin få lov til a loven i egne hender. Det sier seg selv at det ikke går an. I et demokrati er det politiet som skal etterforske lovbrudd, ikke særinteresseorganisasjoner, tordner Paarup Michelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**