Hva skjer med Torget?

Så er sommeren snart her og med den kommer også turistene. Vi skal igjen på se at byen fylles opp av både Bergensere og tilreisende fra fjern og nær. Men først skal vi feire 17. mai som preludium til Festspillene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Sentrum skal igjen syde av liv og aktiviteter, for liten og for stor, så vel som for byman som for turister. Det er slik vi alle vil ha det etter kalde og regntunge vintermåneder hvor folk haster gjennom gater og smau. Enten på vei til arbeid eller innom en butikk eller to eller vi forviller oss inn i partyteltet på Torget. For nå når solen varmer frosne kropper, strømmer vi til sentrum for å oppleve det urbane, for å handle eller bare for å nyte alt det byen kan by på. Også turistene finner veien til Bergen for å oppleve alt det vi stolte av og ønsker å vise frem av historie, kultur, folkeliv og lokale attraksjoner som bl.a. Torget. Men hvor attraktiv er egentlig Bergen sentrum og spesielt Torget for turistene og for den sakens skyld, for oss bergensere?

Torget som markedsplass er først gang omtalt i 1278. Den gangen lå det ved enden av Nikolaikirke allmenningen og det tok mange hundre år før byens torg endte opp der det ligger i dag. Først i 1663 ble torget anlagt på deler av det arealet som brukes i dag. Før den tiden var byens Torg plassert på Korskirkeallmenningen fra 1470 før det i 1588 ble flyttet til det som ble kaldt “rett nedenfor Skostrædet ved Vågen” Ved gjentatte utfyllinger i Vågen har Torget så sakte, men sikkert, flyttet lenger ut i Vågen til den plasseringen det har i dag.

Endelig arkitektkonkurranse
Vi som bor i Bergen hele året, har etter hvert resignert og avfunnet oss med den begredelige tilstanden som Torget befinner seg i. Det er vel ikke noe sted i Bergen sentrum det har tatt så langt tid å få avklart hva som skal gjøre med et av de et av de mest sentrale byrommene våre. Det har vært diskutert opp og ned av stolpe i årevis om hvordan fremtidens Torg skal se ut. Kreativiteten har vært stor og forslagene mange men det har blitt lite eller ingen handling. Det eneste som har skjedd er at de få helårs torghandlere, som fortsatt tørr å satse, er blitt plassert i et begredelig partytelt som passer bedre til en oktoberfest enn som Torghall. Ikke en gang reketrappen som eierne av Zachariasbryggen tilbød seg å realisere kostnadsfritt, har de ansvarlige klart å få på plass. Etter mange års utredninger og designekonkurranser har man endelig klart å få til det som burde vært gjort for lenge siden, å utlyse en arkitektkonkurranse. Slik har de kreative kreftene som skal til for å få fart på utviklingen av Torg fått slippe til.

Bazar i Baghdad
I et par uker har alle arkitektforslagene til en ny og tidsriktig helårs Torghall vært utstilt i Vestibylen i Rådhuset. De av oss som har vår faste arbeidsplass der har kunnet vandre rundt og studert de mange kreative, fantasifulle, morsomme, rare, uforståelige eller vakre forslagene til hvordan det hele skal bli. Alle typer bygg er representert. Fra det som kan kalles for “Bazar i Baghdad” til “fiskekasser” og til byggverk som ser både spennende, nyskapende og som kommuniserer godt med omgivelsene uten å dominere.

Om få dager blir det hele offentliggjort av juryen, og da begynner nok en gang den tradisjonelle Bergenske debatten. Da skal alle ha en mening og har de ingen forhåndsbestemt mening så skaffer de seg en fort og den skal helst være det motsatte av hva naboen mener.

For vågalt og moderne?
For mange vil juryens forslag kanskje bli for vågalt og moderne og i en form som man ikke forstår og skulle et av de mer tradisjonelle byggene vinne så kommer modernistene på banen. En ting er i alle fall sikkert. Uansett vil “hele byn og halve Sandviken” reise seg og finne frem faklene for å protestere. Det ligger i Bergenserens natur. Men en ting håper jeg kan samle oss til slutt. Vi må nå få satt punktum for alle utredninger og utsettelser. Nå kreves det mot, litt galskap, handling og gjennomføringsevne. Hvis ikke kan vi like gjerne legge ned hele Torget. Jeg håper derfor at folk vil belite seg. Det skal i alle fal jeg forsøke å gjøre!

Hans-Carl Tveit, bystyregruppen til Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**