Krever sterkere satsing på fornybar energi

I NRKs politiske kvarter i dag kom det frem at Norge er Europas nest dårligste, kun foran Tyrkia, på ny fornybar energi. Kun 0,9 % av norsk energi er ny fornybar energi. Dette er ikke holdbart, mener Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


– Det er pinlig for Norge at vi har et av de dårligste støtteoppleggene for fornybar energiproduksjon i Europa. Mens regjeringen forsøker å fremstå som en pådriver i klimaarbeidet, følges dette ikke opp med satsing på fornybar energiproduksjon, sier Venstres leder, Trine Skei Grande. Hun viser blant annet til vindkraftmålet om 3TWh innen 2010 ikke ble nådd under den rødgrønne regjeringen, som en følge av at man vraket støtteopplegget om grønne sertifikater.

Trine Skei Grande

Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Etter press fra Venstre, sammen med Høyre og KrF skal man være i gang med nye forhandlinger om grønne sertifikater med Sverige. I påvente av et slikt støttesystem skulle en overgangsordning komme på plass. Det har regjeringen ikke kommet med, konstaterer Skei Grande. De rødgrønne har også stemt ned et forslag fra alle opposisjonspartiene om at småkraftverk igangsatt fra og med 1. Januar 2004 skulle inkludert i et fremtidig sertifikatopplegg, til tross for at det har vært Stortingets intensjon.

Venstres leder er bekymret for å miste viktige aktører til utlandet.
– På bakgrunn av gjentatte løftebrudd innen fornybar energiproduksjon opplever vi nå en tillitskrise mellom aktørene som skal sates på dette området og regjeringen. Jeg får stadig meldinger om aktører som gir opp og som ikke ønsker å sates i Norge på grunn av de usikre rammene, men som heller reiser til utlandet med sin teknologi, forteller hun.

– I revidert statsbudsjett vil Venstre foreslå å øke Grunnfondet for fornybar energy og energieffektivisering. Det vil være en anledning for regjeringspartiene til å stemme for forslaget, og på den måten komme inn på riktig kurs i miljø- og klimapolitikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**