– Lokalsykehus handler om trygghet

Venstres ordførerkandidat i Eid kommune, Alfred Bjørlo, sier innbyggerne føler seg lurt av statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen i lokalsykehussaken. — Poenget med lokalsykehus er å komme tidlig i gang med behandling, sier han. I går møtte han partiledere til debatt på TV2.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


– Når jeg hører deg statsminister snakke om fødetilbudet i Nordfjord, blir jeg nesten fristet til å si som Liv Signe Navarsete sa til vår lokale sykehusforkjemper i Nordfjord: Jens, du veit ikkje ka du snakkar om, sa Alfred Bjørlo.

 - Det tilbudet Stoltenberg lager nå i Nordfjord er stikk i strid med alle faglige råd om hvordan et akuttilbud skal se ut, sa Bjørlo under gårsdagens debatt på TV2.

– Det tilbudet Stoltenberg lager nå i Nordfjord er stikk i strid med alle faglige råd om hvordan et akuttilbud skal se ut, sa Bjørlo under gårsdagens debatt på TV2.
Foto: TV2

Eneste lokalpolitiker
Som eneste lokalpolitiker var Alfred Bjørlo invitert til gårsdagens helsedebatt på TV2. Med Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Siv Jensen som debattmotstandere, var pulsen høy før start.

– Det er utrolig å få sjansen til å delta i en slik debatt. Lokalsykehusene er så viktig for helse-Norge, at dette var en viktig debatt å delta i, sier Bjørlo. Ifølge VG gjorde lokalpolitikeren fra Sogn og Fjordane en god debut, og fikk samme karakter som statsminister Stoltenberg og partileder Jensen.

• Se debatten på TV2.no: — Jens, du veit ikkje ka du snakkar om.

 Alfred Bjørlo, sammen med lokalkandidatene Siv Langøen Rotevatn og Brit Moa fra Eid Venstre.

Alfred Bjørlo, sammen med lokalkandidatene Siv Langøen Rotevatn og Brit Moa fra Eid Venstre.
Foto: Steinar Engeland

Sykehuset rakner
– I april i år lovet regjeringen at vårt lokalsykehus skulle utvikles til å bli en nasjonal modell for fremtidens lokalsykehus. Det vi opplever i praksis er at vårt lokalsykehus rakner mellom fingrene på oss. Neste år forsvinner fødeavdelingen, all kirurgisk aktivitet før sykehuset blir lagt ned, og den medisinske akuttberedskapen blir sterkt redusert, sa Bjørlo i debatten.

Han mener at Nordfjord om ett år i praksis ikke har noe lokalsykehus. Stoltenberg mente på sin side at enkelte motsetter seg alle endringer, og at det truer det norske helsevesenet.

• Fjordabladet: Rekordmåling for Venstre i Eid.

I strid med faglige råd
– Det tilbudet Stoltenberg lager nå i Nordfjord er stikk i strid med alle faglige råd om hvordan et akuttilbud skal se ut. Jeg kan ikke skjønne hvordan du kan sitte her å snakke om kvalitet når over 20 000 mennesker får to timer lengre reisetid når liv står på spill, påpekte Bjørlo.

• Les Dørum: Vil sikre 90-åringer omsorgsplass

Personlig historie
Deretter fortalte han en personlig historie fra da han selv fikk hjernehinnebetennelse som 13-åring. Ifølge Bjørlo ble han reddet av at han kom raskt inn til behandling.

– I går spurte jeg legen som behandlet meg den gangen om hva som hadde skjedd med meg om jeg var to-tre timer unna sykehuset. Jeg trenger ikke si hva han svarte. Det er det dette handler om, Jens Stoltenberg, det er dette som er kvalitet i praksis utover i landet. Og for Venstre må den grunnleggende kvaliteten i lokalsamfunnet være der, samtidig som du har høykvalifisert spesialisert medisin på de store sykehusene, understreket Alfred Bjørlo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**