En gateadresse kan være livsviktig

I følge Statens kartverk er det mange i Norge som mangler gateadresse.
Det kan også by på utfordringer for nødetatene.
For å øke sikkerheten for våre innbyggere, har vi bedt administrasjonen om å kartlegge hvilke eiendommer dette gjelder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I dag er GPSer praktisk talt allemannseie. Ved hjelp av mobiltelefoner, i bilen eller på håndholdte enheter kan man finne fram, bare ved å plotte inn adressen. Men hva hjelper det om du ikke har noen adresse? I følge tall fra Statens kartverk er det over 600.000 personer i Norge som mangler gateadresse på huset der de bor. I noen kommuner har ikke gateadresser i det hele tatt.

Torsvei

Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Mange av våre redningsetater har blitt interkommunale, og lokalkunnskapen er ikke alltid til stede hos telefonoperatører eller sjåfører. Da kan prisen bli høy dersom ambulanse, politi og brannvesenet ikke finner fram til riktig sted i tide. Det kan også by på utfordringer om du skal bestille en taxi, eller få levert en pakke med bud. Når stadig flere boliger på øyene blir solgt uten boplikt, blir de i praksis ferieboliger. Erfaringsmessig kan deltidsbeboerenes lokalkunnskaper være begrensede.

Om du ikke har gateadresse, bør du merke deg GPS-possisjonen. Alternativt kan du bruke Statens Kartverks nødplakat.. Det gir nødetatene nyttig informasjon om hvor de skal rykke ut i en nødssituasjon. Men kartkoordinater kan være vanskelig å huske, derfor bør alle ha en gateadresse å kunne oppgi.

På Nøtterøy har de fleste eiendommer en gateadresse, men ikke alle. Derfor har vi bedt administrasjonen ved kultursjef Einar Schistad om å kartlegge hvilke eiendommer dette gjelder. Melding gis til hovedutvalg for oppvekst og kultur i neste møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**