Vil ha helseministeren på høring

Venstre vil innkalle helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til den kommende Floridahøringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Horn1

Foto: Mathias Fischer

Onsdag i forrige uke vedtok helse og sosialkomiteen høring i Florida-saken. I morgen begynner arbeidet med hva høringen skal omhandle og hvem som skal inviteres.

Så langt er to tilsyn og en ekstern granskning resultatet av situasjonen ved Florida sykehjem. Kommunen har fått skarp kritikk etter dødsfallet i april i år. Fylkeslegen har konkludert med at sykehjemsledelsen og Bergen kommune må ta ansvaret for den alvorlige rutinesvikten som ledet til dødsfallet.

Må omhandle reformen
— Helseministeren er politisk ansvarlig for samhandlingsreformen. Derfor mener vi det er interessant og naturlig å spørre om statens ansvar. Er for eksempel reformen tilpasset store kommuner, spør Erlend Horn (V).

Venstre har tidligere tatt til orde for at høringen må omhandle samhandlingsreformen og hvordan den har blitt implementert. Horn mener samhandlingsreformen og det som har skjedd på Florida henger tett sammen.

Han understreker at hovedfokuset på høringen skal være å få klarhet i hva som har skjedd på Florida, og hvordan man skal unngå at det skjer igjen.

— Samtidig må vi sette dette inn i en større kontekst. Som politisk ansvarlig for samhandlingsreformen i Bergen må helsebyråd Hilde Onarheim svare på hvordan Bergen har møtt reformen. Men det er også naturlig at politisk ansvarlig på andre siden av bordet, nemlig staten ved Strøm- Erichsen, bidrar til å belyse saken.

Omsorg, senior, helse

Foto: Microsoft

Arbeiderpartiet vil ikke
Leder av helsekomiteen, Siw-Anita Lien (Ap), er helt uenig med Venstrepolitiker Erlend Horn.

— Denne høringen handler om tilsynet ved et spesifikt sykehjem i Bergen kommune. Jeg ser ingen grunn til kalle inn helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Vi skal ikke drive med ansvarsforskyvning i denne saken. Jeg liker dårlig at Venstre prøver å score et billig poeng i en dypt tragisk sak, sier Lien.

Lien håper at høringsutvalget kan komme frem til en felles forståelse om hva denne høringen skal omhandle.

Les hele saken på side 5 i Bergensavisen onsdag 12. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**