Kritiserer Oslo-utredning

Venstre-topp Erlend Horn mener forslaget om å flytte statlige arbeidsplasser til Groruddalen ikke henger på greip, og beskylder de borgerlige partiene for å svikte Victor Normans arv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

– Konsulentrapporten argumenterer i sirkel: Siden arbeids­plassene er plassert i Oslo i dag, kan ikke arbeidsplassene flyttes ut av Oslo i morgen. At Tønsberg er rangert foran Bergen er for eksempel nesten utelukkende begrunnet i nærheten til Oslo. Det henger ikke på greip, sier Erlend Horn, gruppeleder for Venstre i Bergen.

Han er svært kritisk til Oslo Economics anbefalinger om å etablere et nytt valgdirektorat i Groruddalen. Det er kommunaldepartementet som har bestilt rapporten der fem steder er blitt vurdert. Tønsberg rangeres på andre plass. Deretter følger Bergen, Brønnøysund og Leikanger.

- Jeg reagerer på at prinsipper som maktspredning og distrikts­utvikling ikke engang er blitt vurdert i denne rapporten. Det ­eneste som har vært viktig er å beholde den kompetansen som i dag jobber med dette arbeidsområdet i departementet, sier Horn.

Kritisk til sine egne
Kommunal- og moderni­seringsminister Jan Tore Sanner uttalte til BT onsdag at han ikke engang har bestemt seg for om enheten skal opprettes. Venstres Erlend Horn mener de borgerlige partiene er i ferd med å svikte arven fra Victor Norman, som i 2003 flyttet 900 arbeidsplasser ut av hovedstaden.

- Nå har vi en regjering som ikke skal være så Oslo-dominert som den forrige. Jeg mener den bør ha ambisjoner om en større statlig utflytting enn det vi fikk til for ti år siden. Dessverre er jeg kritisk til at de borgerlige par­tiene, inkludert Venstre, ikke har løftet denne diskusjonen godt nok. Enkelte på borgerlig side har hele tiden kritisert Senterpartiet for at de ikke har klart å flytte ut statlige arbeidsplasser, men jeg savner selv konkrete forslag fra borgerlig side om hvilke arbeidsplasser som bør flyttes ut.

Til BT onsdag uttalte Jan Tore Sanner at han er åpen for å flytte ut statlige arbeidsplasser hvis det er godt faglig begrunnet. Faglige utredninger har nesten uten unntak advart mot utflytting. I den nye regjeringsplattformen er ikke temaet nevnt.

Les hele saken på side 12 i Bergens Tidende mandag 4. november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**