Kunnskapsforakt i Ap

I debatten om hvor Bybanen skal gå nordover, må vi ha respekt for at partier har ulike prioriteringer. Det er derimot vanskelig å ha respekt for den oppsiktsvekkende forakten for kunnskap og faglig integritet Arbeiderpartiet har oppvist de siste månedene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Andersland_Bybanen

Foto: Mathias Fischer

Ap har kalt de faglige utredningene for “bestillingsverk” og hintet til at etatenes arbeid er et forsøk på manipulasjon av politikerne. Konfrontert med disse grove beskyldningene, viker de unna. Det kan virke som om tilhengerne av en undergrunnsbane forsøker å ri to hester samtidig: Det hagler med ukvemsord mot fagfolkene, men de påstår likevel at de har tillit til administrasjonen.

Fagfolkene er dyktige eksperter på sine felt. At de skal ha en egen, felles agenda mot Arbeiderpartiet, fremstår som absurd. Det er mer nærliggende å anta at motstanderne av Bybanen på gategrunn leter med lys og lykte etter motargumenter, når det viser seg at fagfolkene er uenige med dem. Det er en forståelig, men lite tillitvekkende reaksjon.

Et samlet bystyre har bedt fagfolkene utarbeide alternativer for Bybanen mot Åsane som alle er teknisk gjennomførbare. Når de presenterer disse sammen med en anbefaling om å velge alternativet som har størst passasjergrunnlag, byutviklingspotensial og de laveste kostnadene, fremstår det som åpenbart at det er dette vi bør velge.

Når dette ikke passer med den løsningen som tunneltilhengerne hadde bestemt seg for, får de være ærlige på at de ikke baserer sine prioriteringer på fakta. Å beskylde fagfolk for lureri bør være forbeholdt politikere som ikke har ambisjoner om å styre byen.

Julie Andersland
Gruppeleder for Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende 6. februar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**