Høyre er på ville veier i Skutle-saken

Erik Skutle har fratrådt alle partiverv etter det Høyre kaller et «grovt tillitsbrudd». — Reaksjonene har vært ute av proporsjoner, mener Venstres Erlend Horn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

Se hele NRK-innslaget her.

— Slik jeg kjenner Erik Skutle, er han en flott person og en flott politiker, som har begått en feil. Jeg håper at også folk rundt ham i Høyre viser empati og forståelse for at situasjonen er vanskelig, sier Erlend Horn, bystyremedlem for Venstre i Bergen bystyre.

Bergenspolitikeren ble torsdag vitne til at ikke bare Skutle ble siktet for narkotikabruk, men at også en bystyrekollega fra Høyre led samme skjebne. Horn etterlyser signaler om at det er mulig for de totalt seks Høyre-politikerne som er involvert å få tilgivelse.

— Det virker for meg som om svaret fra Høyre til disse unge politikerne er å sende dem i eksil. Det synes jeg er en overreaksjon, sier Horn.

— Hva mener du med at de sendes i eksil?

— De gjorde det jo klart at det Skutle har gjort ikke er forenlig med å ha partipolitiske verv i Høyre. Og et par timer senere sa Skutle at han trakk seg. Og det virker ikke som om han kommer til å få noe særlig ansvar, sier gruppelederen.

— Man må ikke gå så hardt ut
Da Høyre torsdag ettermiddag offentliggjorde at Skutle var siktet for bruk og besittelse av narkotika, og erkjente å ha røykt hasj, kalte parlamentarisk leder Trond Helleland saken et grovt tillitsbrudd. Senere understreket flere ledende Høyre-politikere i Bergen og Hordaland partiets nulltoleranse for narkotikabruk.

— De må selvsagt reagere på lovbruddet, men man må ikke nødvendigvis gå så hardt ut at man kaller dette et grovt tillitsbrudd. Samme benevnelse har blitt brukt om veldig mange mer alvorlige lovbrudd. Og så vidt jeg har skjønt, er strafferammen for Skutle 3000-5000 kroner i bot, sier Horn.

I ettermiddag gjentok Erna Solberg overfor NRK partiets nulltoleranse for narkotikabruk, og sa at politisk ungdom ikke kan «ta loven i egne hender». Horn ønsker seg altså en mykere linje, og mener Høyre virker opptatt av å sende et «altfor sterkt signal».

— Jeg synes kanskje at reaksjonene på dette lovbruddet har vært ute av proporsjoner. Hvis det viktigste i denne saken er signalet man sender, og ikke personene som er involvert, synes jeg kanskje man er på ville veier, uttaler Venstrepolitikeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**