Vil ha oljefondet ut av Formel I

Venstre ber finansministeren redegjøre for Oljefondets investering i Formel 1-selskapet Delta Topco. Nestleder Terje Breivik mener fondet må trekke seg ut av investeringen. — Selskapets børsnotering var en forutsetning for at investeringen var innenfor oljefondets mandat. Den er borte, og da er det bare logisk å trekke seg ut, sier han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

 - Vi har bedt Siv Jensen (Frp) svare på om oljefondets investeringer i skatteparadisselskapet Delta Topco er i tråd med fondets mandat, sier Breivik.

– Vi har bedt Siv Jensen (Frp) svare på om oljefondets investeringer i skatteparadisselskapet Delta Topco er i tråd med fondets mandat, sier Breivik.
Foto: Bård Ek

Det er avisen DN som i en serie artikler har avdekket at Statens pensjonsfond utland (oljefondet) har investert 1,8 milliarder kroner i skatteparadisselskapet Delta Topco. Det er dette selskapet som eier rettighetene til Formel 1. Selskapet var planlagt børsnotert, men dette ble skrinlagt bare ni dager etter at Oljefondet kjøpte aksjer. Dermed er en forutsetning for kjøpet borte.

I strid med mandat
– Formel 1 er bl.a. omstridt på grunn av en kompleks organisering i skatteparadiser. Og vi har bedt Siv Jensen (Frp) svare på om oljefondets investeringer i skatteparadisselskapet Delta Topco, som eier rettighetene til Formel 1, er i tråd med fondets mandat, sier Breivik til Dagens Næringsliv.

Finansministeren må svare
Breivik har sendt brev, et såkalt skriftlig spørsmål, til finansminister Siv Jensen om saken.

– Mener statsråden at Statens Pensjonsfond Utlands investeringer i skatteparadisselskapet Delta Topco, som eier rettighetene til Formel 1, er i tråd med SPUs mandat § 3-6 og vil statsråden bidra til økt åpenhet knyttet til investeringen?, spør Breivik finansministeren.

Svaret ventes å komme i neste uke.

Reagerer på hemmelighold
Venstre mener investeringen reiser en rekke etiske spørsmål, og reagerer på at Oljefondet har valgt å hemmeligholde det meste av informasjon om investeringen

— Det aller meste som har med investeringene i Delta Topco er ifølge Norges Bank konfidensiell informasjon. Offentligheten får ikke vite om det er mulig å selge aksjene, om Norges Bank har mulighet til å stemme for aksjene eller om Delta Topco betaler renter for lånet på 1,1 milliarder kroner. Venstre mener finansministeren må bidra til åpenhet rundt disse spørsmålene, sier Breivik til DN.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**