Raja vil ha bedre merking av palmeolje

Venstre foreslår bedre merking av produkter som inneholder palmeolje. – Med tydeligere merking av produkter inneholder palmeolje er jeg helt sikker på at færre vil kjøpe disse, sier Venstres Abid Raja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Torsdag fremmer Venstre et forslag i Stortinget om bedre merking av produkter som inneholder palmeolje. I 2011 bestemte EU-parlamentet at palmeolje ikke skulle kunne skjules bak merkingen «vegetabilsk olje», men til tross for en overgangsperiode på tre år har lite skjedd.

 - Vi lures fortsatt til å kjøpe matvarer vi ikke vet hva inneholder på grunn av dårlig merking. Jeg vil ha omvendt «nøkkelhull-merking», sier Raja til NRK.no.

– Vi lures fortsatt til å kjøpe matvarer vi ikke vet hva inneholder på grunn av dårlig merking. Jeg vil ha omvendt «nøkkelhull-merking», sier Raja til NRK.no.
Foto: Faksimile: NRK.no

Omvendt «nøkkelhull-merking»
— Vi lures fortsatt til å kjøpe matvarer vi ikke vet hva inneholder på grunn av dårlig merking. Jeg vil ha «nøkkelhull-merking», bare motsatt. En rød hånd som sier «inneholder palmeolje», opplyser Raja til NRK.no.

Les NRK.no: Vil ha bedre merking av palmeolje.

Helseskadelig
Palmeolje brukes i en rekke matvarer og i dyrefôr. Palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje fordi den raffinerte oljen inneholder langt mer mettet fett enn andre oljer. Helsemyndigheter anbefaler at bare 7 prosent av det daglige kaloriforbruk kommer fra mettet fett. Palmeolje inneholder 45-50 prosent mettet fett. Det øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom. Palmeolje inneholder også palmitinsyre som har en sterkt kolesteroløkende effekt.

Utfyllende merking
Abid Raja mener det er viktig at det går frem av merkingen om oljen er bærekraftig eller ikke.

— Forslaget vi skal legge fram på torsdag vil hovedsakelig dreie seg om to ting; hvor mange prosent palmeolje matvaren inneholder og om palmeoljen er bærekraftig. Jeg tror det er mange politikere som synes temaet er viktig, og håper på bred oppslutning om forslaget, sier Raja.

I forslaget ber Venstre bl.a. om følgende vedtak: «Stortinget ber regjeringen endre Forskrift av merking mv av næringsmidler, vedlegg 1 slik at det tydelig skal fremgå at et produkt inneholder palmeolje.»

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**