Dalai Lama er velkommen på Stortinget

Leder i Stortingets Tibet-komite, Ketil Kjenseth (V), sier han hadde håpet at regjeringen tok en mer aktiv rolle til Tibet og menneskerettighetsbruddene som skjer der. Han har invitert Dalai Lama på Stortinget og bedt Utenriksministeren stille i Stortinget om menneskerettighetssituasjonen i Tibet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Les også kronikk i Dagbladet 24.04.2014: Derfor ønsker jeg Dalai Lama velkommen

— Jeg synes det er trist at regjeringen venter så lenge med å ta en beslutning om de skal møte Dalai Lama eller ikke. Dette er et besøk de har vært klar over siden desember i fjor, sier Ketil Kjenseth til NRK.

Ketil Kjenseth

Foto: Ole Morten Melgård

— Det er feigt og smålig at de ikke benytter anledningen til å høre en stemme fra et undertrykt folk, i en situasjon der verden trenger disse stemmene. Det burde vi lytte til også i Norge, sier Kjenseth til NRK.

Ber Brende møte i Stortinget om MR-situasjon i Tibet
Kjenseth har idag bedt Utenriksministeren møte i en interpellasjon i Stortinget om menneskerettighetssituasjonen i Tibet.

– Den tibetanske befolkningen blir en stadig mindre minoritet i Tibet, hvor kinesere utgjør en stadig større del av befolkningen. De får subsidier og fordeler ved å flytte til Tibet, mens tibetanere undertrykkes og diskrimineres både i arbeidsliv og utdanning, sier Kjenseth til NTB.

Tverrpolitisk møte med Dalai Lama
Kjenseth har som leder av Stortingets Tibetkomité invitert Dalai Lama til Stortinget. Representanter fra samtlige partier på Stortinget skal være med på møtet. Fra Venstre stiller i tillegg til Kjenseth, Trine Skei Grande, Ola Elvestuen, Sveinung Rotevatn og Ragnhild Helseth.

Men lagtingssalen i Stortinget får Tibet-komiteen ikke bruke til møtet med Dalai Lama.

— Nei, dessverre. Jeg beklager det at vi ikke kan ta imot ein celebritet, et ikon som Dalai Lama er for menneskeretter. Vi har besøk av mange andre i lagtingssalen, sier Kjenseth.

Hovedinngangen på Stortinget
Det har tidligere blitt antydet at eksil-tibetaneren må føres inn bakveien når han skal inn på Stortinget.

— Inntil noen lærer meg noen andre regler enn å gå inn hoveddøren med gjester, så kommer jeg til å gå inn hoveddøren. Det er på Løvebakken, sier Kjenseth.

— Jeg finner meg ikke i å skulle bli diktert og måtte gå inn en bakvei. Særlig ikke med Dalai Lama, sier Kjenseth til TV2.

Les også: Legger Dalai Lama-press på Brende

– Inntil noen nekter meg å bruke den døren jeg som stortingsrepresentant er henvist til å bruke, kommer jeg til å ta Dalai Lama med inn på Stortinget via hovedinngangen, sier Kjenseth til Aftenposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**