Glad for enighet om jordbruksavtale

Pål Farstad
- Jeg har mer tro på positive tiltak i form av gulrøtter for folk og matbransjen som når vi fjernet moms på mat som gis bort, understreker Farstad., Foto: Venstre

– Det er all grunn til å gi honnør både til Staten og til Norges Bondelag for stor forhandlingsvilje, og at man har kommet fram til en avtale. Partene har gjort en god jobb som har resultert i en avtale, sier Pål Farstad, landbrukspolitisk talsmann for Venstre.

– Det var viktig både for landbruket og for forhandlingsinstituttet at Bondelaget og Staten nå inngikk en avtale. Landbruksministeren har fulgt de klokkeklare signalene fra Stortinget fra ifjor hvor samarbeidspartiene la vekt på forutsigbarhet og økt lønnsomhet, at forhandlingsinstituttet skal ligge fast, og at det for kommende oppgjør var avgjørende at instituttet ikke ble undergravd, sier Farstad.

For Venstre er det også gledelig at jordbruksavtalen tar arbeidet med å avvikle pelsdyroppdretten et viktig skritt videre, gjennom å kutte støtten til frakt av pelsdyrfôr.

Fakta om jordbruksavtalen

Jordbruksavtalen har en økonomisk ramme på 400 millioner kroner, og gir grunnlag for en inntektsøkning på 3,75 prosent per årsverk fra i år til 2016. Dette utgjør en inntektsvekst på 12,75 prosent fra 2014 til 2016. Avtalen vil innebære at matprisen øker med 130 kroner i året for en gjennomsnittshusholdning. Subisidiering av frakt av pelsdyrfôr avvikles. Det etableres en ny ordning for utsiktsrydding på Vestlandet. Kraftfôrprisen endres ikke.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**