Vil du bli Ordfører

Grafikk: Codepen/Svelvik Venstre

Nei, det er ikke et nytt gameshow på TV2. Dette er spillet etter valget i Svelvik, et valg der to partier fremstår som soleklare vinnere. De Uavhengige og Senterpartiet har tilsammen en fremgang på 24% og sikret seg henholdsvis 5 og 3 mandater i valget for en uke siden.

Høyre gikk tilbake 3% ved årets valg og mistet ett mandat i kommunestyret, mens Arbeiderpartiet tapte hele 15,5% av oppslutningen og mistet 4 mandater. Hvem som vant valget er det liten tvil om, selv om Ap fortsatt er det største enkeltpartiet. Valgresultatet sett under ett, sammen med antall personstemmer og slengere, gir et tydelig signal om at et flertall av Svelviks innbyggere ønsker stø økonomisk kurs og kontinuitet i den politiske ledelsen frem mot 2019.

Dette burde være forholdsvis enkelt, ikke sant? Fire ansvarlige politiske partier som tilsammen har flertall, og som i stort er på linje om veien videre for Svelvik, setter seg rundt bordet og blir enige. Feil! Allerede før reelle forhandlinger kunne starte har Svelvik Høyre spilt seg selv ut over sidelinjen ved å stille ultimatum om ordføreren. På tross av at valgresultatet ikke gir noen indikasjoner på at Svelviks neste ordfører bør komme fra Høyre, og på tross av at “kjøttvekten” de har bak sitt krav er fattige 6 mandater mot DU/SP/V sine 9.

Før man begynner å forhandle om en politisk plattform, utvalgsledere, varaordfører og alt mulig annet er det nemlig en ting som må avklares først: Hvem blir ordfører? Her har Høyre i to sonderingsmøter valgt å gå høyt ut, og stilt ultimatum om at det skal være Andreas Muri. Et ultimatum de ikke har dekning for i valgresultatet og som ikke skaper rom for faktiske forhandlinger. Alt det andre burde det være godt grunnlag for å bli enige om til slutt, men initiativet faller altså på Høyres urealistiske krav om ordføreren.

I stedet står vi nå i en situasjon der Høyre innleder samtaler med Arbeiderpartiet. Ja, du leste riktig. Partiet som Høyre har brukt store deler av valgkampen på å kritisere for en uansvarlig økonomisk politikk vil de nå samarbeide med. Andreas Muri (H) skal bli ordfører og føre en ansvarlig politikk, og ved sin side skal han ha varaordfører Mads Hilden (Ap). Samme mann som Muri nærmest kastet ut av Høyre for snart 2 år siden, og som han beskyldte for uansvarlighet senest for en uke siden. For i Svelvik spiller Høyre “Vil du bli Ordfører”, med høyest mulig innsats. Respekt for valgresultatet, ansvarlighet og politisk stabilitet er åpenbart ikke så viktig i jakten på klubba og ordførerkjedet.

Selv om et samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet “bare” skulle bli valgteknisk er det ingen tvil om at Ap vil ha noe igjen for å slippe Andreas Muri til ved roret. Det være seg plasser i formannskapet, ledelse av utvalg og plasser i disse – i tillegg til varaordføreren. For Ap er faktisk større enn Høyre, og kan kreve mye i bytte for ordføreren. Gjenytelser som vil påvirke det politiske landskapet i stikk motsatt retning av hva Høyre gikk til valg på, og bidra til fortsatt kaos i Svelvik. Man kan jo undres på om et flertall av Høyres 664 velgere synes prisen man eventuelt betaler i forsøket på å vinne spillet om ordføreren er verdt det eller ikke?

 

På vegne av forhandlingsutvalgene til De Uavhengige, Senterpartiet og Venstre

 

Inge Pettersen,

Leder – Svelvik Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**