Myanmarnettverk stiftet på Stortinget

Ola Elvestuen
Ola Elvestuen, Foto: Venstre

Venstres nestleder Ola Elvestuen skal lede stortingets nettverk for Myanmar, som ble etablert 22. oktober 2015. – Internasjonal oppmerksomhet er viktig for at Myanmar skal lykkes i freds- og demokrati-prosessen som er satt i gang i landet, sier Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Burmakomiteen arrangerte sammen med Venstre på Stortinget seminar om Fred og demokrati i Myanmar i oktober 2015. Tilstede var både stortingsrepresentanter og representer fra ulike politiske og etniske grupper i Myanmar. Flere kunne vise til lange opphold i fengsel, begrunnet i politisk engasjement. Valget et over, resultatet ble veldig klart, likevel sitter militære representanter med avgjørende makt.

Les mer om Myanmar-nettverket på Burma.no

– Norge har en historie som sterk støttespiller for demokrati og menneskerettigheter i Myanmar. Vi opplever nå at dette bildet utfordres, noe som bekymrer oss. Det er derfor viktig å se nærmere på det norske engasjementet fra Stortingets side, mener Elvestuen.

I september 2015 rettet Myanmars daværende opposisjonsleder, Aung San Suu Kyi, kritikk mot Norges engasjement i landet.

– Jeg tror virkelig at nordmenn er for demokrati i Myanmar. Men iblant er det avstand mellom folkets vilje og den norske regjeringens utenrikspolitikk. Det virker som de har glemt at Myanmars regjering består av personer som har vært militærdiktatorer i et halvt århundre, sa Suu Kyi i et intervju med NRK. Elvestuen gav henne den gangen rett i kritikken.

– Det har gått for fort fram, og næringsutviklingen fører i for liten grad til utvikling av demokratiet i landet. Det er viktig at Norge gjennom sin utenrikspolitikk ikke bidrar til å sementere udemokratiske maktstrukturer i Myanmar, men fremmer frie valg og menneskerettigheter, sa Elvestuen til NTB.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**