Det må bli lettere å reise kollektivt på Askøy

Det må bli enklere å reise med kollektivtransport. Det mener Hordaland Venstres ungdomskandidat, Sondre Hansmark Persen.

Å reise med kollektivtransport kan være et herk. Enten går bussene for sjeldent, eller så er de stappfulle. For at vi skal få flere til å velge buss fremfor bil, må vi gjør det billigere og mer attraktiv å velge buss.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Jeg er helt sikker på at mange som bor på Askøy skulle ønske de kunne bruke kollektivtransport enda oftere. På bussen kan du lese avisen, drikke kaffe, eller rett og slett ta deg en lur. Det er ikke like lett om du kjører bil til jobb hver dag. Men for at folk faktisk skal ta bussen, og la bilen stå, må vi sørge for at den går når du trenger det. Mange steder er det regelrett umulig å skulle komme seg noe sted etter middagstid. Siste buss for dagen har enten gått, eller så er den tre timer unna. Da har man ikke noe annet valg enn å ty til bilen.

Men kollektivtransport handler ikke bare om bussen som tar deg til Kleppestø eller over Askøybroen. Det handler også om det større bildet. I Norge blir vi stadig flere mennesker, og vi bor tettere og tettere rundt de store byene. Det gjør at vi vil få kapasitetsproblemer på veiene og økt forurensing om vi legger opp til at alle skal kjøre like mye bil som i dag; folk må stå mer i kø og puste dårligere luft.

Fremtiden krever at vi både finner nye løsninger for transport over lengre avstander, at bussen din går ofte, og at vi ikke gjør oss like avhengige av bil som vi har vært hittil. Venstre ønsker å satse på jernbane i og mellom de store byene i Norge. På den måten kan vi gjøre det enklere og billigere å ta tog, fremfor å fly til for eksempel Oslo og Stavanger.

Noen steder må staten ta en større del av regningen for utbygging av kollektivtransport. Men heller ikke i fremtiden vil bussen gå like ofte absolutt alle steder i Norge. Da må vi sørge for at vi har gode og trygge veier, og at null- og lavutslippsbilene er billigere enn de som forurenser mye. Slik sikrer vi at vi kutter klimagassutslipp fra transport, men også at vi får renere luft og et grønt samfunn.

————————————–

Sondre Hansmark Persen, 3. kandidat for Hordaland Venstre

Publisert i Askøyværingen, 27.juli 2017

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**