Minneord: Petter N. Toldnæs

Petter Toldnæs

Det er med stor sorg vi minnes Petter N. Toldnæs, som gikk bort 4. mai. Våre tanker er hos familien og de nærmeste.

Det er vanskelig å forstå og akseptere at vi ikke lenger skal bli møtt av Petter, med kaffekoppen i hånden og som med lunt smil og godt humør var et naturlig samlingspunkt på politiske møter. Folk trivdes i lag med Petter. Han var en stemme folk lyttet til og som hadde overbevisningens kraft til å snu folk i sin retning. En stemme vi med stor sorg aldri vil høre igjen, men som vil dukke opp når vi tenker på alle de sakene han brant og kjempet for.    

Petter omtalte ofte Venstre som sin andre familie. Her fant han rom og takhøyde til å ta fatt på sitt viktige og modige politiske engasjement. Vi er flere som sørger over tapet av hans klare stemme og brennende politiske hjerte.

Petter var en sann europeer, og det var EU-kampen i 1994 som fikk ham inn i politikken. I en sak som har vært bredt diskutert i partiet, var han en av de som bidro aktivt til at Venstre gikk inn for norsk EU-medlemskap i 2020.

Petter var og med på å opprette Frie Venstre og som nettverkets første leder var han et forbilde for andre skeive, spesielt på Sørlandet.

Fra disse sakene og utallige andre viktige politiske spørsmål vil Petter bli husket som en kraftfull, liberal stemme som kjempet for toleranse, frihet og ikke minst for en god og trygg verden for barn å vokse opp i. Det skulle bli en av hans virkelige hjertesaker. Han var en brennende engasjert lokalpolitiker, en drivende dyktig debattant og et medmenneske med mye omsorg for de rundt seg. En omsorg flere politiske kolleger i og utenfor Venstre fikk kjenne på.

Han ble innvalgt i bystyret i Lillesand i 2011, hvor han har vært gruppeleder og fast møtende representant siden. I vår ble han igjen valgt til å være partiets listetopp i Lillesand og vi så frem til å drive valgkamp sammen med han i sommer. I 2017stilte han til stortingsvalg som Venstres førstekandidat i Agder. Hans sentrale kampsak var barn og unges oppvekstsvilkår på Sørlandet, hvor mange barn vokser opp i fattigdom.  

Gjennom 28 aktive år satte Petter preg på lokal- og nasjonal Venstre-politikk. Fra engasjement i Unge Venstre til han i høst trådte ut av Venstres sentralstyre. Det er med stor takknemlighet vi minnes hans tydelige og viktige innsats som folkevalgt og tillitsvalgt. 

Vi vil aldri glemme hvor viktig, trygt og godt det var å ha Petter som politisk sparringspartner og venn. I dag går våre tanker til Petters familie, og spesielt til hans to barn, som han satte så inderlig høyt. 

Guri Melby, partileder i Venstre
Per-Helge A. Kalvehagen, fylkesleder Agder Venstre 
Jørgen Klafstad, lokallagsleder i Lillesand Venstre