Venstre vil fjerne momsen på frukt og grønt

Guri Melby med salat fra Onna Greens i Moss.
Guri Melby med salat fra Onna Greens i Moss., Venstre
I en tid hvor folk får dårligere råd, må politikerne finne løsninger som gjør at folk fortsatt kan ta gode valg for helsa, klima og lommeboka. De nye kostholdsrådene er krystallklare på at vi nordmenn må spise mer frukt og grønt, og derfor mener Venstre at vi nå må fjerne momsen.

Det skal ikke være lommeboka som avgjør om du har råd til å kjøpe jordbær, brokkoli og epler i sommer, det er faktisk et samfunnsansvar. Vi vet at folk ønsker å ta sunne og grønne valg, og vi vet at folk har fått med seg at det å spise mer grønt er helt avgjørende for om vi faktisk klarer å nå klimamålene. Mye taler mot at vi klarer det, men vi må hvertfall sørge for at folk flest har muligheten til å være en del av klimadugnaden, sier partileder Guri Melby.
Det var under et besøk hos den bærekraftige salatprodusenten Onna Greens i Moss, at Melby og næringspolitisk talsperson i Venstre, Alfred Bjørlo, presenterte forslaget.
De nye nordiske kostholdsrådene som ble presentert tidligere i juni, slår fast at nordmenn må spise mer frukt og grønt, og at vi bør spise mindre rødt kjøtt. Samtidig er frukt og grønt av de matvarekategoriene som har hatt høyest prisvekst den siste tiden. Prisen på mat har det siste året steget dobbelt så mye som for andre varer og tjenester.

— Det er mange gode grunner til å øke inntaket av frukt og grønt. Norsk grønt er sunt for helsa, en aktiv landbrukspolitikk over hele landet gjør at vi kan produsere mer av maten vår selv, og vi støtter den norske bonden om vi spiser norskprodusert mat, som vi kan kjøpe her på Onna. Fjerner vi momsen gjør vi det litt billigere for forbrukerne å ta gode valg, og det mener vi at vi bør prioritere, fortsetter Melby.

— Bøndene har hittil i år opplevd en tørke som har satt avlingene på spill. Det er heterekorder over hele Europa og vi merker på kroppen at klimakrisen er høyst reell. Samtidig vet vi at landbruket står for veldig store utslipp hvert år, og det må vi gjøre noe med. Det må bli lettere for bøndene å produsere grønt, og vi må anerkjenne at bonden er en av våre viktigste medstpillere for å nå klimamålene, sier Bjørlo.