Fremmer kraftig kritikk mot Anundsen

Abid Q. Raja
Foto: Venstre

– Det er ikke til å leve med dersom staten ikke retter opp feil begått overfor enkeltindivider. Feil må rettes opp og det inngår som en forutsetning for Venstres konklusjon, sier Venstres medlem i kontrollkomiteen Abid Raja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

– Venstres stortingsgruppe fremmer kraftig kritikk mot justisminister Anders Anundsen (Frp) for håndteringen av asylbarnsaken. Det er et sterkt alvor i et mistillitsvedtak, og det har vært et vanskelig tvilstilfelle. Jeg har latt tvilen komme Anundsen til gode, påpeker Raja.

Det er ikke til å leve med dersom staten ikke retter opp feil begått overfor enkeltindivider. Feil må rettes opp og det inngår som en forutsetning for Venstres konklusjon.

Abid Raja

Abid Raja og partileder Trine Skei Grande orienterte om stortingsgruppens konklusjon i Stortingets vandrehall mandag ettermiddag. Fredag konkluderte også KrF med å ikke støtte mistillitsforslaget mot Anundsen, men at det derimot fremmes kraftig kritikk mot justisministeren.

Må rette opp urett

Mandag samlet også alle fylkeslederne i Venstre seg bak en sterk oppfordring om å ta sakene til alle de 80 lengeværende asylbarna som ble sendt ut høsten 2014 opp til en ny behandling.

Les også Adressa.no: Krever ny vurdering for asylbarna

– Det er ikke til å leve med dersom staten ikke retter opp feil begått overfor enkeltindivider. Feil må rettes opp og det inngår som en forutsetning for Venstres konklusjon, sier Raja.

Venstre om: Barn på flukt

Må holde avtaler

Venstre er tydelige på at lengeværende asylbarn som ble sendt ut i perioden mellom 1. juli 2014 og desember 2014 som må få behandlet sine saker på nytt. I desember trådte den nye og mer liberale forskriften for lengeværende asylbarn i kraft.- Vi ønsker forsikringer om at asylbarn som skulle ha vært omfattet av den nye forskriften får behandlet sine saker på nytt. For oss er det helt avgjørende at justisministeren holder avtalen han har med Venstre og KrF på asylfeltet, understreker Skei Grande.

– Den naturlige oppfølgingen av å ha informert Stortinget og sagt unnskyld er å rette opp i eventuelle feilutsendinger gjennomført høsten 2014. Dette arbeidet forventer vi at statsråden nå gjennomfører, sier Trine Skei Grande.

Merknader i kontrollkomiteen

I saken i Stortingets Kontroll- og konstitisjonskomite har Raja bl.a. lagt inn følgende merknader:

«Komiteens medlem fra Venstre viser til at kontrollsaken knyttet til utsendelse av lengeværende asylbarn har avdekket en rekke kritikkverdige forhold. Dels er det avdekket at statsråden ikke har gitt tilstrekkelig opplysninger til Stortinget og dels er det avdekket at statsrådens underliggende etater ikke har forstått, villet forstå eller fulgt opp de instrukser og den politikkendring statsråden har varslet. Det er også avdekket at statsråden gjorde lite for å forsikre seg om at den avtalte og varslede politikkendring faktisk ble fulgt opp. I tillegg er det avdekket at det ble sendt ut et betydelig antall lengeværende asylbarn i løpet av høsten 2014, noe som ikke synes å være i samsvar med det statsråden selv gav uttrykk for i Stortinget ved flere anledninger.»

«Dette medlem mener likevel at statsråd Anundsen i denne saken har opptrådd på en måte som er sterkt kritikkverdig. Spørsmålet er om statsråden har brutt sin opplysningsplikt slik den følger av Grunnloven § 82? Dette medlem mener at det kan diskuteres, men har etter en helhetsvurdering kommet til at det ikke er åpenbart at det er tilfellet. I et slikt tvilstilfelle er det naturlig at tvilen kommer statsråd Anundsen til gode.»

Raja har også foreslått følgende vedtak i saken:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at statsråd Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Storting, og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.»

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**