Islam trenger et akademisk fotfeste

Stortinget skal nå behandle Venstres forslag om å opprette en fellesnordisk imamutdannelse. Venstre mener en akademisk imamutdanning vil videreutvikle islam i Norge og fremme dialog mellom de ulike religionene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Les hele forslaget fra Venstre her

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

– Jeg tror dessuten at en nordisk imamutdannelse vil føre til at vi får muslimske ledere som formidler en moderat versjon av islam og som ønsker å spille på lag med storsamfunnet. Vi må tenke nytt for å sikre best mulig integrering, skriver Venstreleder Trine Skei Grande i Aftenposten idag.

God idè
Kultur- og debattbattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås skriver i sin kommentar Islam-utdannelse i Norge er en god idé
at Universitetet i Oslo vil utdanne muslimske ledere sammen med Uppsala universitet — slik de i dag utdanner kristne prester.

– Det er en god idé. Religioner bør formelt likebehandles, skriver Åmås.

– Jus og teologi var historisk de første akademiske fagene. I dag er norsk presteutdannelse basert på vitenskapelig forskning, den er selvkritisk og stiller strenge faglige krav. At presteutdannelsen har vært forskningsbasert og at teologi har vært en akademisk disiplin, har bidratt til å utvikle en liberal kristendom i Norge. På samme måte mener Venstre at islam bør være gjenstand for kritisk forskning, skriver Skei Grande.

Muslimsk tro
– Jeg mener islam trenger et akademisk fotfeste også i den vestlige verden som kan tolke den muslimske tro inn i vår kulturelle sammenheng. En slik utdannelse vil være et skritt på veien mot likestilling mellom ulike religioner ved at også islam i Norge får en akademisk tradisjon, skriver Venstrelederen.

– Jeg tror også at en norsk eller nordisk imamutdannelse vil kunne føre til at man i fremtiden får imamer som forstår hvordan islam skal utøves og formidles i tråd med norsk lov og innenfor demokratiets spilleregler. Imamer har stor innflytelse på det muslimske miljøet. Skal imamer fungere i en brobyggerrolle mellom det etnisk norske og det muslimske miljøet i Norge, må de verdsette demokratiske verdier ,skriver Skei Grande.

En vestlig utdannet imam vil kunne være bedre skikket til å fylle en normskapende rolle i det norske samfunnet fordi en slik imam vil kunne kjenne bedre til de krysskulturelle brytningene som oppstår når islam møter et moderne, vestlig demokrati.

Bygge broer
– En norsk eller nordisk imamutdannelse vil kunne føre til at vi i fremtiden får imamer som forstår hvordan islam skal utøves og formidles i tråd med norsk lov og innenfor demokratiets spilleregler. Vi trenger flere personer som kan være til nytte for å bygge broer inn mot muslimsk minoriteter. Her kan imamene spille en avgjørende rolle, avslutter Skei Grande.

Se også video fra TV2Nyhetene: Venstre vil ha egen imamutdanning i Norge

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**