Viktig skritt på veien — fortsatt langt å gå

Enighet om klimaforlik: Etter lange forhandlinger er Venstre, Høyre og KrF nå blitt enige med regjeringspartiene om nye klimatiltak. — Venstre drar politikken i mer klimavennlig retning. Det lover bra for klimaet, men vi har fortsatt langt å gå, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Avtale om klima i Stortinget i dag. Her fra Vandrehallen.

Avtale om klima i Stortinget i dag. Her fra Vandrehallen.
Foto: Anne Solsvik

– Global oppvarming er den største utfordringen vår generasjon står overfor. Da er det kjempebra at vi får et bredt forlik som kan stå seg over tid som en grunnplanke i klimapolitikken. Det gir forutsigbarhet og tillit til at Stortinget tar ansvar for klimaet, uansett skiftende flertall, sier Trine Skei Grande.

Unødvendig politisk spill
– Regjeringen la fram en klimamelding med gode mål og visjoner, men uten en forpliktende plan med konkrete tiltak for hvordan vi skulle nå dem. Endelig, etter mye om og men og unødvendig politisk spill fra regjeringspartiene, er vi glade for å ha fått til et forlik som går lange skritt i riktig retning — men ikke langt nok, sier Skei Grande.

– Siden opposisjonspartiene klarte å samle seg om mer ambisiøse klimatiltak enn de rødgrønne var villige til å gå med på, ser vi frem til å kunne forsterke klimapolitikken ytterligere etter 2013, fortsetter Venstre-lederen.

Hektiske dager
• 01.06.2012: Brudd i klimaforhandlingene
• 05.06.2012: Miljøorganisasjoner krever klimaforlik
• 29.05.2012: NRK: Opposisjonen med 34 konkrete forbedringer til klimameldingen
• 15.02.2012: Venstre fremmet klimamelding i Stortinget

 Samme dag som klimameldingen ble lagt frem utfordret Venstre statsministeren på konkrete forbedringer.

Samme dag som klimameldingen ble lagt frem utfordret Venstre statsministeren på konkrete forbedringer.
Foto: NRK

Konkrete forbedringer
En av de viktigste sakene Venstre har fått gjennomslag for i forliket er en forpliktende satsing på klimatiltak i bygg. Oljefyring i private eiendommer og næringsbygg skal bli forbudt i 2020, mens oljefyring i alle offentlige bygg skal utfases i 2018. Det skal utvikles støtteordninger for å lette overgangen til miljøvennlig oppvarming av bygg.

En annen viktig seier i klimaforhandlingene er en offensiv satsning på kollektivtransport på vei og bane. Belønningsordningen for kollektivtransport skal økes med til sammen flere milliarder over de neste årene, og utbyggingen av InterCity-triangelet på det sentrale østlandsområdet skal settes i gang raskest mulig.

En tredje sak Venstre har vært opptatt av, og som nå er på plass, er at det skal utredes en egen klimalov som gjør de klimapolitiske målsetningene rettslig bindende. En slik lov er blant annet innført i Storbritannia og utredes i flere andre land. Formålet med en slik er å gjøre det vanskeligere for politikerne å løpe fra løftene sine i ettertid.

Andre viktige punkter:
• En raskere opptrapping av klimateknologifondet (2016), hvorav ti mrd i 2013.
• Dagens avgiftsfordeler ved kjøp og bruk av nullutslippsbiler videreføres ut neste stortingsperiode (2017), så fremt antallet ikke overstiger 50 000 kroner, og at dokumenterte resultater skal ligge til grunn for utbetaling av støtte fra ordningen.
• Økte bevilgninger til Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) og opprettelse av et nytt forskningssenter for geotermisk energi.
• Ambisjon om å bygge minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for fangst og lagring av CO2 fra innen 2020.
• Utarbeide egen strategi for biogass.

 - Vi er glade for dette forliket, men vi burde kommet lengre, sier Trine Skei Grande.

– Vi er glade for dette forliket, men vi burde kommet lengre, sier Trine Skei Grande.
Foto: Anne Jorid Gullbrekkken

Fortsatt stor avstand til egen klimamelding
– Selv om vi har fått til mye bra i dette forliket, er det fortsatt er stor avstand til Venstres egen klimamelding, som inneholder de tiltakene vi mener kreves for å løse den største utfordringen vår generasjon står overfor. Klimaforliket er viktig fordi det setter et minimumsnivå som alle parter forplikter seg på. Vi er ikke over målstreken ennå – vi har bare passert startstreken, sier Skei Grande.

• Les: Her gir Skei Grande regjeringen klimatiltakene

– Da det forrige klimaforliket ble inngått i 2008, viste Venstre at vi klarte å få til mer i klimapolitikken sammen med Høyre og KrF enn regjeringspartiene klarte å få til seg imellom. Nå viser vi igjen at Venstre har muskler til å dra politikken i riktig retning.

• Les: 17.01.2008: Avtale om klimaforlik i Stortinget

03.12.2011: Skei Grande: Gir regjeringen klimatiltak

Video: Video for Web

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**