– Menneskeverdet skal gjelde for alle

– Jeg blir skremt av disse politikerne som tror at romfolkets fattigdom er et problem vi kan fjerne med et pennestrøk. Dette er et fattigdomsproblem som omhandler hele Europa. Ikke alt her i Norge kan løses med nok et forbud, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Trine Skei Grande LM2012

Foto: Helene Z Skulstad

Romfolket er en europeisk minoritet, og dermed et felleseuropeisk anliggende. Venstre mener Norge må samarbede med EU og gjennom Europarådet om disse spørsmålene.

Trine Skei Grande har vært i kontakt med EU-kommisjonær Cecilia Malmström, som blant annet har ansvar for romfolkets levekår i EU.

– Alle EU-land arbeider nå for å løse fattigdom for romfolk ved utdanning, arbeid og praktisk sosialpolitikk, sier Skei Grande. – Å være fattig i Europa skal ikke være kriminelt, legger hun til.

Venstre mener Norge aktivt bør bruke EØS-avtalen i samarbeid med rumenske myndigheter for å styrke romfolkets situasjon i Romania og praktiske hjelpetiltam i Romania, i regi av for eksempel Frelsesarmeen

– Det er selvsagt at kriminalitet skal bekjempes uavhengig av hvem som begår den enten det er menneskkehandel, lommetyveri eller ordensforstyrrelse, sier Skei Grande, og har merket seg vedtaket i Oslo bystyre 13. juni der kommunen bes om å styrke dialogen med frivillige organisasjoner med sanitærtiltak for romfolk. Byråd Ola Elvestuen (V) vil nå, i samarbeid med Frelsesarmeen, få på plass toaletter for å sikre bedre sanitærforhold for romfolk i Oslo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**