Etterlyser mer human politikk for asylbarn

Tirsdag behandlet Stortingsmeldingen Barn på flukt. Det kommer dessverre ikke til å føre til noen endringer for asylbarna.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Les også: Ap vil ikke endre lovverket for å verne barn på flukt
Se også TV2-innslag: Uenige om når et barn er norsk

Denne stortingsmeldingen er etter Venstres mening en ren drøftingsoppgave om barn på flukt. Venstre etterlyser reelle endringer og en mer human politikk overfor lengeværende asylbarn.

Trine Skei Grande

Foto: Linda Ness Rotihaug

– Det er provoserende at regjeringen beskriver problemet, men nekter å innføre endringer. Flere rødgrønne politikere har skrudd opp forventninger om en mer human politikk. Det påhviler dem et særskilt ansvar for at Stortingets behandling av meldingen kan føre til en mer human politikk overfor asylbarn, sier Skei Grande som er skuffet på vegne av asylbarna.

– Knut Storberget sa en gang at to-tre år er et hav av tid i et barns liv, mens dagens justisminister sier at når ting er vurdert og du har fått et nei, så er det et nei, og endring av lov er uaktuelt, sa Trine Skei Grande under debatten i Stortinget.

– Jeg er redd SV har gitt opp kampen mot Ap. Jens Stoltenberg har også har overkjørt store deler av sitt eget parti med sin inhumane politikk overfor barn som har levd lenge i Norge. Jeg er redd asylbarna står igjen som taperne, sier Skei Grande.

Sterke menneskelige hensyn
Regjeringen foretar kun kosmetiske endringer og i realiteten er ikke dette et skifte av politikk i mer human retning, mener Grande.

– Etter Venstres mening burde det være mulig å legge større vekt på hensynet til barna og barns botid i rike, sier Skei Grande.

– Det står helt klart i loven at barns tilknytning til riket skal tillegges vekt, og at innvandringsregulerende hensyn kan tillegges vekt. Dessverre for asylbarna frykter jeg at regjeringen fremdeles kommer til å vektlegge det siste mer, sier Skei Grande.

Venstre har lenge etterlyst en avklaring for barn som har levd lenge i Norge.

Venstre fremmet følgende forslag:
Stortinget ber regjeringen endre utlendingsforskriften slik at det presiseres at barn anses for å ha særlig tilknytning til riket dersom de har oppholdt seg i Norge i mer enn tre år. Det samme gjelder foreldre uten arbeids- og oppholdstillatelse med daglig omsorg for slikt barn.

Stortinget ber regjeringen endre utlendingsforskriften slik at det tydelig kommer frem at jo viktigere avgjørelsen er for barnet, desto mer skal det til for å la innvandringsregulerende hensyn få forrang.

Stortinget ber regjeringen endre utlendingsforskriften slik at det tydelig kommer frem at et avslag på bakgrunn av innvandringsregulerende hensyn må være forsvarlig i et barnerettslig perspektiv.

Stortinget ber regjeringen endre utlendingsforskriften slik at det tydelig kommer frem at botid i riket er et viktig hensyn når utlendingsmyndighetene skal avgjøre om det foreligger sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.

Stortinget ber regjeringen konkretisere hva som faller under begrepet "innvandringsregulerende hensyn".

Stortinget ber regjeringen endre forskrift om fastlegeordning i kommunene slik at alle barn som er bosatt i en norsk kommune får rett til å stå på liste hos fastlege.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**