Trenger helhetlig energiplan

Før jul ble det kjent at regjeringen skrinla den planlagte energimeldingen. Norge mangler dermed en helhetlig politikk for produksjon av fornybar energi, energieffektivisering både når det gjelder forbruk og infrastruktur, og utenlandskabler og salg av energi til utlandet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Les også: Energimeldingen trengs

Alt dette må ses i sammenheng. Derfor mener Venstre vi trenger en helhetlig plan for fornybar energi.

Terje Breivik

Foto: Bård Ek

– Venstre mener Norge trenger en overordnet, helhetlig plan for energiutviklingen. Planen bør ha et tidsperspektiv frem til 2050, og sette Norge sin rolle og Norges muligheter inn i en internasjonal
sammenheng. Planen bør dessuten innholde mål for produksjon av fornybar energi og vurderinger knyttet til innenlands infrastruktur og utenlandskabler, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.

– Naturgitte forutsetninger kombinert med offshorekompetanse gjør at Norge har komparative fortrinn få andre er i nærheten av. Grunnlaget for at Norge de neste 20 – 25 årene gjennomfører en storstilt satsing på fornybar energi, må legges nå, men det vil åpenbart ikke regjeringen i og med at de droppet sin egen energimelding rett før jul, sier Breivik.

Fornybar energi
Fornybar energi og energieffektivisering er de to viktigeste tiltakene for å løse klimautfordringene. For å nå 2 — graders målet, bør om lag 80% av energiforbruket i verden komme fra fornybare kilder innen 2050. Europa, med Danmark, Tyskland og Storbritannia i spissen satser stort på fornybar energi, ikke minst fra vind og sol. Dersom EU skal komme i nærheten av 80% fornybart i 2050, forutsetter det en10-15 dobling av dagens nivå på om lag700 TWh fornybart av et totalt forbruk på rundt 20 000 TWh.

– En forutsetning for at norsk fornybar energi skal ta ut potensialet, både klima- og inntektsmessig, er at norske produsenter har tilgang til markedet i Europa. Kabelkapasiteten, og særlig til utlandet, er en flaskehals, sier Breivik.

– Norge har et stort potensial for å øke produksjonen og effektuttaket av fornybar energi. Vindkraft, særlig offshore, pumpekraft, bioenergi, geotermisk energi, bølgekraft, tidevannskraft, saltkraft og solenergi er alle kilder som kan bidra til at Norge også kan være er en ledende energinasjon i fremtidens lavutslippssamfunn, sier Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**