Venstre vil ha nasjonalt svømmeløft

Venstres Abid Q. Raja mener at man må se på muligheter for svømmeopplæring allerede i barnehagealder. 50 prosent av norske tiåringer ikke er sikre svømmere, og de mange drukningsulykkene dannet bakgrunnen for en interpellasjonsdebatt i Stortinget i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


– Nasjonen vår trenger et svømmeløft, et svømmeløft som inkluderer opplæring i hvordan berge seg selv og andre i utendørs vannmiljøer. Blant vår befolkning har vi dramatisk mange unge som mangler de helt grunnleggende kunnskaper om hvordan man klarer seg i vann. 50 prosent av våre tiåringer er ikke sikre svømmere, innledet Abid Q. Raja.

Les: Referat fra debatten i Stortinget

Svømmeundervisning allerede i barnehagen
Interpellasjonsdebatten i Stortinget fikk etter hvert fikk bred oppslutning blant partiene. Svømmengasjementet synes sterkt. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen trakk frem at han har sendt oppdragsbrev til Utdanningsdirektorater om endringer av kompetansekravene knyttet til svømmeopplæring. Dette kommer på høring i løpet av høsten.

– Et punkt om arbeidet med vann, sikkerhet rundt vann, og at man er trygg i vann, bør komme inn i rammeplanen for barnehagen. Det vil være et viktig steg i riktig retning. Å få svømmekunnskaper inn i barnehager er et helt avgjørende virkemiddel for å lære barn å svømme, mener Abid Q. Raja, og kunnskapsministeren var med på at det kunne bli en mulighet.

Les: Vil ha svømmekurs i barnehagen (Nettavisen)

Abid Q. Raja

Abid Q. Raja
Foto: Venstre

Får råd fra ekspertene
Venstre har det siste halvåret engasjert seg sterkt i svømmesaken. Rajas engasjement går flere år tilbake i tid. Før sommeren inviterte han mange av Norges største aktører innen svømming og livredning til møte i Stortinget. Bakgrunnen var alle oppslagene om drukningsulykker. Det er mange unge som ikke har vesentlig kjennskap om svømming og flere unge med innvandrerbakgrunn dør i slike ulykker.

Intensjonen med møtet var å fremme et dok8-forslag om saken. Rett før sommeren kom det imidlertid to slike svømmeforslag fra Sp og AP. Raja fulgte opp med å fremme to interpellasjoner som tar for seg svømmeferdigheter generelt, og svært manglende svømmekunnskaper hos innvandrere og innvandrerkvinner spesielt.

Les: Interpellasjon fra Abid Q. Raja om å bedre norske svømmeferdigheter
Les: Interpellasjon fra Abid Q. Raja om å bedre svømmeferdigheter blant innvandrere

Uheldig klasseskille
Så godt som alle inviterte på svømmemøtet understreket at svømmeundervisningen i skolen er den aller viktigste forutsetningen for å få unge i Norge til å lære seg å svømme. Barn med ressurssterke foreldre, som gjerne også har høyere inntekt, har imidlertid gode muligheter til å lære seg å svømme, utenfor skolen. Det er disse som reiser til syden, bader på hytta, eller fra båten, og som har foreldre som kan svømme selv, og som er i stand til å lære i fra seg. Svømmeundervisningen i skolen blir med det en viktig arena for de aller mest ressurssvake, samtidig som alle får en grundig opplæring også innen livredning.

Følger saken til konkrete tiltak er på plass
Norges svømmeforbund og Norges livredningsselskap fulgte debatten i Stortinget sammen med Venstre. De håper nå at saken ikke blir glemt, men at man fortsatt holder trøkket oppe. Abid er ikke redd for å love at saken vil bli fulgt opp.

– Jeg lover at jeg skal jobbe med dette helt til konkrete, viktige og riktige tiltak blir vedtatt. Jeg ser frem til debatten som skal gå i Stortinget i tiden fremover. Det er slik at barn dør fordi man ikke klarer å lære dem å svømme. På Island er 96 prosent av alle tiåringer sikre svømmere. Venstre kan ikke akseptere at når de klarer det på Island, så sliter vi med dette i Norge, mener Raja.

– Vi mener at barna bør introduseres for lek i vann og svømmetrening så tidlig som mulig. Venstre ønsker at man ser på muligheter for at lek i vann blir en del av årsplanen i barnehager og at ordinær svømmeundervisning starter allerede fra 1. eller 2. trinn på barneskolen. Samtidig må vi erkjenne at det å lære seg å svømme i et innendørsbasseng, ikke nødvendigvis gjør barna rustet til å takle plutselig situasjoner i vann utendørs. Dette vil også være blant våre innspill når de nevnte dok8-forslag skal behandles, forsikrer Raja.

Bildemontasje av svømmende personer i vann

Foto: ©jph

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**