Skuffende svar fra Navarsete

Leder i Skedsmo Venstre, Boye Bjerkholt, er skuffet over svaret fra samferdselsminister Liv Signe Navarsete i saken om støyvoll på Holt/Vestvollen. -Praktisk talt hele Holt/Vestvollen har utendørs støynivå over den anbefalte grensen på 55 dB, men likevel løper Navarsete fra ansvaret hun har overfor beboerne langs E6, konstaterer Bjerkholt oppgitt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Boye Bjerkholt

Foto: Venstre

Det var Venstres nestleder i Stortingets transport-og kommunikasjonskomité, Borghild Tenden, som hadde stilt Navarsete spørsmål om samferdselsministeren ville ta initiativ til å igangsette byggingen av en støyvoll langs E6. I svaret fremkommer det at Statens vegvesen ikke har tiltaksplikt etter forurensingsloven før man når et innendørs støynivå på 42 dB, og at støynivået for husene i Holt/Vestvollen-området i dag ligger under denne tiltaksgrensen.

– For det første kan man ikke uten videre slå fast at hele Holt/Vestvollen ligger under tiltaksgrensen i forurensningsloven. Ifølge kommunens egen støyrapport ligger Holthagen borettslag i en sone med utendørs støy mellom 65 og 70 dBA, noe som gir en beregnet innendørs støy mellom 38 og 43 dB, forklarer Bjerkholt.

Navarsete oppgir ikke hvordan departementet har konkludert med at ingen boliger på Holt/Vestvollen har støyforhold over tiltaksgrensa.

Likevel mener Bjerkholt at det er defensivt for en regjering som i sin programerklæring fra Soria Moria lover å redusere støyplagene i landet med 25%, at de forholder seg kun til tiltaksgrensa i forurensningsloven. Statlige retningslinjer vedtatt i 2005 setter anbefalte maksverdier på henholdsvis 35 dB innendørs og 55 dB utendørs. — Det er ikke tvil om at Holt/Vestvollen ligger langt over de anbefalte verdiene, sier Bjerkholt.

I sitt svar forsøker Navarsete å skyve ansvaret over på kommunen, og hevder at Skedsmo kommune skulle ha pålagt utbygger å sette opp støyskjerm da området ble utbygd på 80-tallet.

– Det ble gjennomført støyutredninger i forbindelse med utbyggingen, og det ble da etablert støyskjerm på den nordlige delen av E6 for utbyggers regning, i henhold til det reglement og de støyberegninger som gjaldt for 25 år siden. Men siden den gang har vi hatt en radikal økning av trafikkbelastningen på veinettet på Romerike, og inntil E6 på Holt/Vestvollen merkes dette ekstra godt, sier Bjerkholt.

Han mener at siden E6 er en statlig vei, er det statens ansvar å sørge for tiltak som vil redusere denne ekstraordinære støyutviklingen på hovedveien mellom Oslo og landets hovedflyplass.

– En støyskjerm slik den som er foreslått bygd på den sydlige delen av E6 vil gi en reduksjon på mer enn 4 dB for de aller fleste boligene i området. Det utgjør mer enn en halvering av støynivået og vil være et stort bidrag til økt livskvalitet for dem som bor på Holt/Vestvollen, påpeker Bjerkholt.

Borghild Tendens spørsmål til samferdselsminister Liv Signe Navarsete, og statsrådens svar, finner du på Stortingets nettsider.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**