Ber Navarsete avklare om datalagringsdirektivet

Politiet vil at alle våre bevegelser på internett og telefon skal lagres i minimum 1 år. Venstres leder Lars Sponheim har sendt brev til samferdselsminister Liv Signe Navarsete hvor han ber henne avklare regjeringens holdning til datalagringsdirektivet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre ber også statsråden gå inn for minimumsgrensen for lagring som er 6 måneder.

Personvernhensyn
Venstre medgir at det kan være vanskeligere å ta personvernhensyn i praksis enn i teorien.

– Vi innser også at personvern av og til må vike i kampen mot terror og organisert kriminalitet. Venstre mener imidlertid at datalagringsdirektivet går alt for langt i å gripe inn i vanlige borgeres rett til privat kommunikasjon, skriver Lars Sponheim i brevet til samferdselsministeren.

– Terrorister ønsker å spre frykt og å undergrave vårt åpne og liberale samfunn. Hvis vi stadig innskrenker personvernet i terrorbekjempelsens navn lar vi dessverre terroristene vinne kampen, skriver Sponheim.

 politiet vil lagre all data- og teletrafikk i ett år.

politiet vil lagre all data- og teletrafikk i ett år.
Foto: Microsoft

Fremmet forslag
Under behandlingen av St.meld.nr. 8 (2006-2007) om Datatilsynets og Personvernnemdas årsmeldingar for 2005 den 08.03.07, fremmet Venstre forslaget;

“Stortinget ber Regjeringen, ved eventuell implementering av Datalagringsdirektivet (2006/24/EF), sikre at dataopplysninger som direktivet pålegger landene å lagre, maksimalt lagres i seks måneder som er direktivets minimumsramme.”

Forslaget fikk kun Venstre sine stemmer. Under behandlingen av St.meld.nr. 17 (2006-2007) Eit informasjonssamfunn for alle den 16.04.07, fremmet Venstre på ny, men denne gang sammen med KrF, Høyre og FrP det samme forslaget. Forslaget ble nedstemt av regjeringspartiene AP, SP og SV.

– Bakgrunnen for at Venstre har fremmet disse forslagene så tidlig, var at Stortinget skulle gis mulighet til å gi et klart signal om at omfaget av direktivet må være så lite som mulig, skriver Sponheim.

Kan statsråden si noe om når vi kan forvente å få en avklaring på regjeringens holdning i saken, og om statsråden vil støtte en bruk av minimumsgrense i datalagringsdirektivet?, spør Sponheim i brevet.

 politiet vil lagre all data- og teletrafikk i ett år.

politiet vil lagre all data- og teletrafikk i ett år.
Foto: Microsoft

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**