– Jeg er tilbake til høsten

Olaf Thommessen er lei av å gå hjemme, men har tatt tiden til hjelp for å bli frisk etter hjerneblødningen. — Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake til Venstre og politikken igjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


Liberal.no har tatt turen til Venstreland på Slemdal i Oslo. Ved sist valg fikk Venstre 20,7% av stemmene på Slemdal skolekrets og ble neststørste parti etter Høyre. Vi må til Venstres Mekka, Ulvik for å finne lignende tall, der har forøvrig Høyre bare 4,8%. Liberal.no er de eneste som har fått intervjuavtale med Olaf siden sykdommen rammet ham i fjor høst.

Olaf møter meg i døren og inviterer meg inn på en kopp kaffe. Du har mye fritid nå, spør jeg. — Ja, det har blitt noen turer i Nordmarka kan du si, sier han. Faktisk så mye at jeg er litt lei marka, og det er ille, ler han. Selv jogger jeg fem ganger i uka og praten går lett om trening, pulsklokke og Drammen halvmaraton. — Halvmaraton høres litt voldsomt ut, sier jeg. Men Olaf pusher meg, selv har han sprunget New York Marathon. Å sitte hjemme hele dagen er ikke akkurat hans stil.

Tilbake til høsten
– Jeg er sykemeldt fra all politisk aktivitet frem til høsten en gang. Akkurat når vet jeg ikke nå, sier Olaf. Den nytrukne kaffen blir servert med kandissukker. Fra mai av vil han starte på aktiv sykemelding i sin sivile jobb. — Men jeg gleder meg enormt til å komme tilbake igjen politikken. Fra høsten vil jeg gradvis bli mer aktiv, og fra januar og februar vil jeg trappe opp aktiviteten i forbindelse med fylkesårsmøtene. Toppformen skal prikkes inn til neste valgkamp ved lokalvalget i 2007, sier Olaf.

Uvurderlig støtte
Thommessen har mottatt støtte fra mange hold i sykdomsperioden. Daglig blir han stoppet på gaten med ønske om god bedring, og at han snart må komme tilbake i politikken. — Det blir jeg både rørt og begeistret over, sier Olaf. — Det gjorde godt å kunne være innom landsstyremøtet i desember 2005. Det var godt å være tilbake blant sine egne, og kjenne støtte fra Venstrefolk, og å kunne snakke med dem igjen, forteller Olaf. – I en periode der liv og død har vært tema, og hvordan livet skal leves etterpå, har denne støtten vært avgjørende. Støtten jeg har mottatt fra Venstre fra grasrota og oppover har vært uvurderlig i denne perioden av mitt liv, sier en rørt nestleder. — Det høres kanskje litt "Se og Hør" ut men jeg mener det genuint, sier Olaf og ler.

Må droppe landsmøtet
Olaf stiller til gjenvalg som 2. nestleder, men kan ikke selv være til stedet på landsmøtet. Det synes han er trist. Hva ville du sagt dersom du var tilstede på landsmøtet, undrer jeg. — Først av alt ville jeg sagt at vi gjennomførte en veldig god valgkamp. Jeg reiste landet rundt, og er ikke i tvil om at årsaken til at vi gjorde et så godt valg var den enorme arbeidsinnsatsen som ble lagt ned lokalt. Jeg husker spesielt en episode fra Flekkefjord der vi står et par Venstrefolk på stand. Vi år et par skjeve blikk fra nabopartiene: "Jasså, dere holder ut i år også". Sånn har det vært i 30 år, siden sist Venstre fikk et valgresultat vi kunne være stolte over. Jeg unner alle dem som har stått på i alle disse årene denne valgseieren, sier Olaf.

– Det er forresten forstemmende å følge den politiske debatten fra sidelinjen. Spesielt når man ser den nye regjeringens innvandringspolitikk og næringspolitikk. Det kribler i magen etter å komme tilbake, sier en engasjert Thommessen. Han synes den nye stortingsgruppen til Venstre har klart seg svært bra. — Den ivaretar programmet på en svært god måte, og har til dels fått gjennomslag for en del forslag, i motsetning til Frp som bare dyrker sine soleklare nederlag, sier han. Thommessen ser ingen grunn til å ta med Frp i en fremtidig regjering. — Jeg må innrømme at jeg misliker sterkt tanken på å se Frp i regjeringskontorene. Det kunne kanskje være forlokkende å ansvarliggjøre dem, men jeg vil rett og slett ikke ta sjansen. De skadelidende ville i stor grad vært unge mennesker i etableringsfasen med nykjøpt bolig, og dem som trenger det mest.

Gjenvalg forplikter
Thommessen stiller til gjenvalg for en tredje 2-årsperiode i sentralstyret, den andre som nestleder. — Jeg føler en enorm forpliktelse overfor partiet, og ønsker å bidra til at Venstre stabiliserer seg som det viktige liberale mellomstore partiet vi er i dag. Nå må vi bruke de gode kreftene som gav oss det gode resultatet i høst, og motivere dem frem mot lokalvalget. Olaf ønsker alle delegater og observatører lykke til med landsmøtet.

Intervjuet nærmer seg slutten og jeg går mot utgangsdøren. Bikkja logrer heftig med halen. — Jeg får vel ta meg en tur i dag også, selv om jeg har vært ute hver dag denne uka, ler Olaf. Vi ønsker ham lykke til og ser frem til høsten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**