Vil innføre kjærestevisum til Norge

Vara for Lars Sponheim, Lars-Henrik Michelsen (V), foreslo for stortinget å innføre et kjærestevisum til Norge. – Kjærligheten kjenner ingen landegrenser, men det norske regelverket er alt for stivbent, sier Lars-Henrik Michelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


Michelsen foreslår et kjærestevisum bør ha 12 måneders varighet, uten mulighet til forlengelse og visumet bør ikke danne [Image:110506_153803_0.jpg]grunnlag for bosettingstillatelse. Forslaget til lovendring ble lagt fram for stortinget 10. mai, og skal først behandles i komiteen før det kommer til votering i stortinget.

Kjærlighet uten grenser
Norske statsborgere oppholder seg stadig mer utenlands, både oftere og i lengre perioder. Hensikten kan være jobb, studier, forretningsvirksomhet eller ferie. – Derfor er det helt naturlig at flere norske borgere også finner seg livsledsagere i de land de oppholder seg i. Kjærligheten kjenner ingen landegrenser, sier Michelsen.

Hvert femte ekteskap som inngås i Norge i dag er ifølge SSB mellom en nordmann og en utlending. Michelsen mener reglene for opphold håndheves for strengt. – Det dreier seg ofte om en rigid tolking av forsørgerregler, eller lang behandlingstid for søknad om familiegjenforening. Par som har giftet seg blir ofte ikke trodd, og blir bedt om å “bevise” sin kjærlighet, forteller Michelsen.

UDI er flaksehalsen
– Mange av søkerne får avslag fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke tror vedkommende vil reise hjem etter endt opphold, f.eks. på et turistvisum. Spesielt rammer dette folk fra den tredje verden, det er grunnsløst og urettferdig, mener Michelsen. Faktisk må man i visse tilfeller først gifte seg, for så å søke om familiegjenforening. Denne prosessen kan ta veldig lang tid, og i mellomtiden får man ikke sett hverandre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**